Gjeldsveksten blant husholdningene og bedriftene økte i august, viser tall som Statistisk sentralbyrå la frem torsdag.

Den såkalte K2-indikatoren, som viser den samlede veksten i gjelden hos bedriftene og husholdningene var 5,1 prosent på tolvmånedersbasis fram til utgangen av august. Dette var opp fra 4,7 prosent måneden før.

Veksten var sterkere enn ventet. På forhånd trodde analytikerne på en gjeldsvekst på 4,8 prosent, ifølge estimater TDN Finans har hentet inn.

Bedriftene utenom finanssektoren, de såkalte ikke-finansielle foretakene, hadde en innenlandsk gjeld på 1.202 milliarder kroner ved utgangen av august. Veksten på tolv måneders basis var dermed på 1,3 prosent, opp fra 0,6 prosent ved utgangen av juni. Dette er den femte måneden på rad at gjeldsveksten for de ikke-finansielle foretakene øker.

Veksten i det glidende tremånedersgjennomsnittet for foretakenes bruttogjeld var 6,7 prosent i perioden juni-august, sett i forhold til foregående tremånedersperiode. Når denne vekstraten er høyere enn tolvmånedersveksten, kan det indikere at tolvmånedersveksten vil øke framover, opplyser SSB.

- Oppgangen i foretakenes gjeldsvekst kan tyde på at foretakene har økt sin låneetterspørsel. Samtidig gjør bedret likviditetstilførsel for finansforetakene at kredittgiverne står bedre rustet til den økte etterspørselen, skriver statistikkbyrået i en pressemelding torsdag.

Husholdningenes innenlandske gjeld var på 2.068 milliarder kroner ved utgangen av august. Veksten på tolvmånedersbasis var dermed på 6,2 prosent fram til utgangen av august, opp fra 6,1 prosent frem til utgangen av juli.

Vekstraten i juli var imidlertid den laveste siden august 1999.

Les mer: Meget lav gjeldsvekst i husholdningene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.