Kredittilsynets sjef, Bjørn Skogstad Aamo, tar til orde for en større reform av dagens skattesystem, skriver Dagens Næringsliv.

- I dag er det for lønnsomt å foreta investeringer i fast eiendom som hus og hytte, sammenlignet med å ha bankinnskudd, sier Aamo.

Lørdag holdt han foredrag for representantskapet i Obos, der han fremholdt at det bør koste mer å låne penger til eiendomskjøp.

- For å få balanse i boligmarkedet må man ha en rente på fem-seks prosent. Ellers vil det hele tiden ligge en stimulans til å ta opp nye lån, sier Skogstad Aamo.

I februar mente Skogstad Aamo at store rentekutt var det som skulle til for å redde boligmarkedet fra å synke i havet.

- Lav rente kan forhindre boligkrakk

Nå har han endret fokus mot at dagens boliglånsrente på rundt tre prosent bidrar å skape boligbobler.

Skogstad Aamo vil derfor ha større omlegging av skattesystemet, slik at boliglån blir dyrere, mens lån til eksportbedriftene ikke blir det.

- Med lave renter internasjonalt kan et rentenivå på fem-seks prosent true konkurranseevne og arbeidsplasser. Det er derfor behov for å se på skattereglene. Regjeringens justeringer i boligtakseringen går i riktig retning, men større reformer i skattesystemet bør også vurderes.

Mer lønnsomt å spare
For å redusere faren for nye kriser, vil Skogstad Aamo at formuende skal få bedre betalt for å ha penger i banken.

- Det er klart ønskelig at bankene fortsatt i stor grad kan finansiere seg med banksinnskudd. Det gir større stabilitet enn om bankene skal være helt avhengige av å låne penger i markedet. Vi så under finansikrisen at de landene som ble hardest rammet, var land der bankene var veldig avhengig av markedsfinansiering, sier Skogstad Aamo.

- Et sunt banksystem tilsier at bankinnskudd er en vanlig og lønnsom spareform for folk flest, slik at bankene har en stor løpende finansiering fra innskudd og ikke blir avhengige av skiftende forhold i markedet for innlån.

Les også: - Jeg sier ikke at vi har en boligboble <i>nå</i>...

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.