Forbrukerrådet er strålende fornøyd etter at DnB Nor ble bedt om å dekke tapet en kunde har hatt på sin investering i såkalte garanterte spareprodukter.

Les hele saken: Sviende nederlag for DnB Nor

- Vi har nå sett på nemndas begrunnelse, og mener at dette har en rekkevidde som er større enn nemnda gir uttrykk for, sier underdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet til DN.no

Forbrukerrådet mener uttalelsen er gyldig for flere aktører enn Dnb Nor og flere sammensatte spareprodukter enn disse to som ble behandlet i Bankklagenemnda. De to produktene kunden klaget inn hos Bankklagenemnda var henholdsvis Dnb Sektor og Dnb Global fra 2000 til 2006.

DN.no Privatøkonomi.

- Skulle aldri solgt produktet
- Det blir opp til banken å bevise at de andre produktene hadde tilstrekkelig forventet avkastning, rimelig gebyrstruktur og rimelig lånerente, sier Jensen.

- Ut fra disse kriteriene skulle ikke banken ha solgt produktet, og vi vet at det finnes flere tilsvarende produkter solgt av Dnb Nors konkurrenter, sier Jensen.

- Hva forteller denne uttalelsen om tilsynet med denne banken?

- Kredittilsynet gjorde jobben sin til slutt, men det er flere miljøer her som bør være ydmyke for dette vedtaket, sier Jensen.

Tapte 260 000
Det var tirsdag ettermiddag at Bankklagenemnda offentliggjorde sin avgjørelse i saken en kunde hadde anlagt mot banken.

Ivar Petter Røeggen fra Møre og Romsdal tapte drøyt 260.000 kroner etter at DnB Nor anbefalte ham å låne en halv million kroner til investering i et av spareproduktene deres.

Men også andre banker kan nå vente seg klager fra kunder som har plassert penger i disse produktene.

- Det vil nok få konsekvenser for andre banker også, sier Jensen.

Les også: Slik klager du


Tall fra Kredittilsynet viser at det var mest penger i strukturerte spareprodukter i 2006. Totalt var det da investert 50 milliarder kroner, hvorav 38 millarder var lånefinansiert.

Status for 2007 viser at 31 milliarder lånefinansierte kroner var plassert i disse spareproduktene.

- Tallene for i dag er svært usikre. Produktene forfaller med ujevne mellomrom, og hvor mange som har forfalt eller som er innløst har vi ikke oversikt over, sier spesialrådgiver Jøran Nygaard i Kredittilsynet til DN.no.

- Hvor mange banker og finansielle rådgivere har tilbudt slike produkter?

- Det jeg kan si er at i perioden fra 2002 og fram til 2007-2008 er det svært mange som har solgt disse produktene, sier Nygaard,

Mange aktører
Glitnir Privatøkonomi, Caveo og Totalvekst ble fratatt konsesjonen i fjor etter omfattende overtredelser av den nye verdipapirhandelloven.

Finansrådgivningsselskapet Acta Kapitalforvaltning beholdt konsesjonen, men fikk kritikk av Kredittilsynet for sin rådgivning. Det stavangerbaserte selskapet forvalter rundt 86 milliarder kroner for 86 000 kunder.

I tillegg har både Dnb Nor, Nordea, Orkla Finans, Fokus, Storebrand og Postbanken formidlet disse spareproduktene.

DN.no har forsøkt å komme i kontakt med informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i Dnb Nor uten å lykkes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.