– Vi fikk beskjed om at datteren vår ikke kan motta mer penger i Vipps før januar 2020, sier trebarnsmor Ida Årving fra Oslo.

Årsaken var at hennes 13 år gamle datter hadde nådd maksgrensen på 8000 kroner per år i Vipps.

– Først stusset jeg selv da jeg hørte beløpet, 8000 kroner på knappe tre måneder høres mye ut. Men datteren vår er flink til å hjelpe til med å handle dagligvarer og andre ting for oss, så da øker summene raskt i forhold til bare lommepenger, sier Årving.

Hun sier hun ikke fikk noe godt svar av hverken Vipps eller banken sin da hun tok kontakt.

– Beskjeden jeg fikk muntlig var «sånn er det bare», jeg fikk ingen informasjon om hvorfor grensen er satt slik og hvorfor ikke foreldrene kan styre dette, hverken fra Vipps eller banken. Vi styrer jo tilgangen barna har til Vipps uansett, så jeg mener også dette burde kunne styres av foreldrene, sier Årving.

Øker til 500.000

For Årving og familien handler dette om brukervennlighet og etablerte rutiner.

– Nå har vi brukt Vipps for barn en god stund og det er veldig enkelt å overføre penger når det trengs. For eksempel kan hun bruke «be om penger» funksjonen når hun er i butikken. Da kan vi enkelt godkjenne på vår telefon. Resten av året må vi nå ringe, sende melding og overføre i mobilbanken i stedet. Mobilbanken er bra, den, men det er et betydelig skritt tilbake i brukervennlighet, sier Årving.

Vipps-brukere under 15 år kan motta 8000 kroner og sende inntil 22.000 kroner per år. Straks de fyller 15 år øker disse grensene til 500.000 kroner per år.

8000 kroner på ett år utgjør 667 kroner per måned i snitt. Ifølge en undersøkelse utført av Ipsos for DNB i 2017 mottok norske barn mellom 12 og 15 år i snitt 508 kroner i lommepenger per måned.

Vipps hever grensene

DN tok kontakt med Vipps søndag ettermiddag for kommentar. En halv time etter at Vipps fikk vite hva saken gjaldt ringte de tilbake med gode nyheter.

– Vi har sett akkurat det samme behovet i våre systemer etter at Vipps ble åpnet for brukere under 15 år. Bruksmønsteret viser tydelig et større behov for å motta enn å sende penger og mange barn, hovedsakelig mellom 11 og 15 år, mottar mer enn vi antok før lansering. Derfor øker vi nå beløpsgrensene for brukere under 15 år betydelig, sier kommunikasjonssjef Hanne Kjærnes i Vipps.

Beløpsgrensen for å motta penger blir hevet til 50.000 kroner per år, mens grensen for å sende penger heves til 25.000 kroner for yngre brukere. Endringen blir innført i løpet av de neste par ukene.

– Foreldrene kan ikke sette beløpsgrensene selv ennå, men i et langsiktig utviklingsperspektiv ønsker vi å tilby det også. Målet med å tilby Vipps til yngre brukere er jo å forenkle hverdagen for foreldrene, sier Kjærnes.

– Hvorfor ble grensene satt så lavt i utgangspunktet?

– Vi studerer bruksmønster og brukeradferd i stor grad når vi utvikler Vipps. Men på dette området var ikke det så lett. Grensene satte vi selv etter en vurdering av brukervennlighet mot risiko, sier Kjærnes.

Trebarnsmor Ida Årving er glad for endringen.

– Det er jo veldig gode nyheter. Men en slik beløpsgrense bør vi klare å holde oss greit innenfor, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.