Mange nordmenn har lagt merke til at Vipps var ute av drift for planlagt vedlikehold natt til tirsdag og onsdag formiddag. Leser man gjennom de nye brukervilkårene etter oppdateringen, dukker tre nye tjenester opp, som Vipps foreløpig ikke har offentliggjort.

De tre nye tjenester ser til dels ut til å være et direkte resultat av den nylige sammenslåingen av Vipps, Bankaxept og BankID.

– Det stemmer. Vi har tre nye tjenester på vei som blant annet utnytter BankID, sier Vipps-sjef Rune Garborg,

Straksbetaling klart

En av nyhetene er at Vipps' systemer nå er klare for å overføre penger direkte fra konto til konto med øyeblikkelig virkning. Det betyr at man ikke lenger nødvendigvis må registrere et betalingskort i appen, men kan sende og motta penger direkte fra konto. Planlagt lansering for alle brukere er i løpet av januar 2018.

– Vi mener at i 2017 er det naturlig at man får pengene sine øyeblikkelig. Foreløpig er straksbetaling i en intern pilot, men hvis den går bra kan det være vi fremskynder utrullingen til alle brukere, sier Thang Manh Tran, utviklingssjef i Vipps.

Forutsetningen for at dette skal fungere er at brukerens bank har åpnet for Straks i sine systemer, en funksjon de aller fleste bankene allerede har.

Straksbetaling er ikke bare en fordel for privatpersoner som kan sende og motta penger øyeblikkelig, men det senker også transaksjonskostnaden for bankene når overføringene går direkte fra konto til konto og ikke via kortsystemene til Visa og Mastercard. Disse skal ha en fast prosentsats av beløpet i gebyr. For eksempel må DNB ut med rundt én krone i gebyr i snitt for hver Vipps-transaksjon, har DN tidligere skrevet.

– Cirka 27 prosent av transaksjonene i Vipps er betalte, det vil si at vi tjener penger på transaksjonen. Det vil si at resten taper vi penger på, fordi de går gjennom internasjonale betalingskort, sier DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld til DN.

Egen innloggingsløsning

En annen funksjon Vipps nå innfører er «Logg inn med Vipps». Dette er en knapp nettsteder og nettbutikker med innlogging kan legge på sine sider. Når brukeren trykker på knappen åpnes Vipps på telefonen og man identifiserer seg med pin, fingerskanner eller ansiktsskanning. Deretter er man innlogget på siden.

– De fleste har 15 til 17 passord de må huske i dag. Ved å bruke Logg inn med Vipps trenger man bare huske mobilnummeret sitt, og så tar Vipps-appen seg av identifiseringen av brukeren, sier Tran.

Gjennom samme løsning kan man også velge hvilken personlig informasjon nettsiden eventuelt får tilgang til, og man kan trekke tilgangen tilbake hvis man ønsker.

– Vi kommer til å distribuere dette ganske bredt og selge løsningen til alle nettsteder som ønsker den. Sikkerhetsmessig ligger vi på samme nivå som Facebook og Googles tilsvarende løsninger. Mange av våre brukere har jo identifisert seg med BankID da de registrerte seg hos Vipps, som gjør løsningen enda sikrere, sier Tran.

Mange bruker allerede tilsvarende løsninger. «Logg på med Facebook» og «Logg på med Google» har vært tilgjengelig i flere år. Neste år vil disse to også tilby vennebetaling til nordmenn.

Hurtigkasse

Den tredje nye funksjonen kalles hurtigkasse. Den fungerer slik at i nettbutikker som tilbyr Vipps kan man velge Vipps som betalingsmåte og dermed slippe å fylle inn navn og adresse og betalingsinfo.

– Nødvendige personopplysninger og betaling går gjennom Vipps-appen, sier Tran.

Denne løsningen er foreløpig ikke tilgjengelig i noen butikker, men et pilotprosjekt i nettbutikken til Elkjøp starter snarlig.

Fortsatt ustabilt

Vipps har den siste tiden slitt med enkelte ustabile transaksjoner. Brukere melder om overføringer og betalinger som er blitt trukket to ganger eller ikke blitt gjennomført.

Vedlikeholdet denne uken skulle rette opp i disse problemene også, men fredag melder fortsatt enkelte brukere om at problemene vedvarer, skrev Aftenposten.

– Ukens oppdatering er den største vi har gjort siden Vipps ble lansert. Vi har blant annet flyttet Vipps opp i skyen og forberedt oss på alt det som skal komme fremover. Problemene har vært knyttet til dette, men i løpet av fredag var det aller meste rettet, sier Vidar Korsberg Dalsbø, pressekontakt i Vipps.

Fredag ettermiddag var det bare tjenesten VippsGO som fortsatt hadde noe ustabilitet, ifølge DNB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.