Statoil leverer som ventet et svakt resultat for tredje kvartal. Kraftig nedgang i produksjonen blir delvis reddet av kraftig økning i olje- og gassprisene.

Nedgangen i egenproduksjonen i tredje kvartal var på hele 17 prosent i kvartalet. Derimot fikk Statoil god hjelp av en 14 prosent økning i oljeprisen og en 8 prosent økning i gassprisen sammenlignet med samme periode ifor.

Statoil hadde i tredje kvartal 2010 en bokført olje- og gassproduksjon på 1,379 millioner fat oljeekvivalenter pr dag, sammenlignet med 1,712 millioner fat oljeekvivalenter pr dag samme periode året før.

Den bokførte produksjonen var ventet til 1,49 millioner fat oljeekvivalenter per dag iføge estimater blant 12 analytikere innhentet for TDN Finans.

Smell i USA
Hittil i år har inntektene fra gassalg falt fra 14,9 milliadrer til 3,5 milliarder kroner sammenlignet med de ni første månedene av 2009. Statoil skriver at mye av fallet skyldes engangskostnader som 2,9 milliarder i tap på derivater og et tap på 3,6 milliarder relatert til LNG-terminalen på Cove Point.

Justert for engangskostnader var inntektsforskjellen mellom de ni første månedene av 2010 og 2009 2,5 milliarder kroner, henholdsvis 10 og 12,5 milliarder kroner.

Guider ned
Statoil varsler nå at de ikke vil nå sitt mål om en egenproksjon på mellom 1925 og 1975 millioner fat per dag. Nå guider Statoil om en produksjon i år på kun 1900 millioner fat oljeekvivalenter per dag. Det er en nedgang på 2,5 prosent fra midten av forrige estimat-range.

Guidingen for 2012 holdes på mellom 2060 og 2160 millioner fat om dagen.

Selskapet skriver at kommerielle vurderinger relatert til gassalg, driftsregularitet, timingen av ny produksjon og gassflyten representerer de mest betydelige risikoene relatert til produksjonsguidingen fremover.

- Omfattende planlagte vedlikeholdsaktiviteter gjennom hele tredje kvartal har påvirket både olje- og gassproduksjonen vår betydelig. Våre resultater og vår kontantstrøm er fortsatt solide, noe som bekrefter at vi har finansiell fleksibilitet til å underbygge fortsatt utvikling av porteføljen vår. I en periode med høye vedlikeholds- og modifikasjonsaktiviteter både til havs og ved våre gassprosesseringsanlegg, er vi glade for å kunne vise til en positiv utvikling for HMS-resultatene også i dette kvartalet, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

Dyrere fat
Statoil varsler også om at kostnadene per produserte fat er på vei opp. Statoil venter nå at produksjonskostnaden pr enhet for egenproduksjonen vil ligge på rundt 36-37 kroner pr fat oljeekvivalent i 2010.

Tidligere har selskapet guidet produksjonskostnader på 35-36 kroner pr fat oljeekvivalent i perioden 2010. Økningen av produksjonskostnaden skyldes produksjonssvikten - det blir rett og slett færre fat å fordele utgiftene på.



Les også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.