Prisoppgangen på brukte boliger får ingen konsekvenser for igangsettelsen for Veidekke, som venter med å bygge til halvparten av leilighetene i et prosjekt er solgt.

Siden 28. oktober har Veidekke lagt ut 53 boliger til salgs på Løren i Oslo. Hittil har selskapet solgt 30 prosent av boligene.

– Vi har solgt 16 leiligheter, hvorav to i dag, sier prosjektleder Elin Hoff Johansen i Veidekke Eiendom torsdag denne uken.

Men Veidekke starter ikke prosjektet «Gartnerløkka» før halvparten av boligene er solgt.

– Vi er spent på fortsettelsen. Byggestart er planlagt i løpet av sommeren. Vi tror vi når salgsmålet i månedsskiftet juni/juli, sier Johansen.

Færre enn for ett år siden

Prosjektet «Gartnerløkka» består av to til fireromsleiligheter i størrelsesorden 43–86 kvadratmeter. Gjennomsnittsprisen er på 51.000 kroner per kvadratmeter. Til tross for en boligprisoppgang i april på bruktboliger, vil ikke konsernsjef Arne Giske i Veidekke gi grønt lys for igangsettelsen av nye boliger med det aller første.

– Vi er veldig tro mot våre prinsipper. Vi setter ikke i gang boligprosjekter før vi har solgt halvparten av leilighetene, sier Giske, som legger til at det kan ta lang tid før salgsmål nås.

– Dette er en av årsakene som hindrer boligboble, sier Giske.

Veidekke både selger og produserer langt færre boliger enn det selskapet gjorde for ett år siden. Ved utgangen av mars hadde Veidekke 537 boliger i produksjon i Norge. Dette er en nedgang på over 36 prosent. Entreprenørselskapet solgte i løpet av årets første tre måneder 42 leiligheter. Det er mer enn en halvering sammenlignet med samme periode ifjor. Veidekke forbedrer resultatene i alle virksomhetsområdene utenom den norske eiendomsvirksomheten.

Mener prisene må ned

Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret har full forståelse for at Veidekke-sjefen ikke vil sette i gang nye prosjekter før halvparten er solgt.

– Det er skummelt å sette i gang boligbygging på spekk. Bankene vil ikke være med på det. Veidekkes konsernsjef handler rasjonelt ut ifra hans ståsted, sier Senneset, som mener at det er behov for bygging av 35.000 boliger i året.

– Det antallet når vi kanskje ikke før i 2020. I år blir det bygget rundt 25.000 boliger, mot 30.000 ifjor, sier Senneset.

Sjeføkonomen mener prisene på nye boliger må ned.

– I Tyskland klarer man å bygge boliger til 10.000 kroner kvadratmeteren. I Norge er prisen på rundt 25.000 kroner. Lønningene i Norge forklarer bare en del av dette, sier han.



Les også: DNB-sjefen har bare én forklaring på boligprisfallet

 

Finner bare én åpenbar forklaring på boligprisveksten  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.