Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) tillater leteboring men stiller strenge krav til leteboring på Statoils felt Skrugard i Barentshavet. Feltet ligger 200 kilometer fra det norske fastlandet og 210 kilometer fra Bjørnøya. Forventet borestart er oktober 2010.

Letebrønnen ligger 145 kilometer fra området rundt Bjørnøya som i forvaltningsplanen for Barentshavet er definert som særlig verdifullt og sårbart i miljø- og ressurssammenheng. Kartleggingen av nærområdet for den aktuelle brønnen har vist at det ikke er koraller eller annen spesielt sårbar bunnfauna i området.

De oljedriftssimuleringene som er gjort, viser at olje ikke vil nå land eller iskanten ved en eventuell oljeutblåsning. På grunn av nærheten til iskanten stiller Klif likevel krav om at akutt forurensning skal oppdages innen en time.

- Dette kravet er strengere enn det som er lagt til grunn i Statoils beredskapsanalyse, sier seksjonssjef i Klif, Hanne Marie Øren. Opptakssystemer skal være på plass innen to timer. Klif har understreket operatørens plikt til å ha tilstrekkelig kompetanse og systemer for å håndtere overvåkingsresultater og beredskapsmateriell. Dette melder Klif på direktoratets hjemmeside .

Vanskelig område
Boringen er planlagt utført i en periode av året med dårlige lysforhold. Derfor krever Klif at Statoil må ha rask tilgang til overvåkingsutstyr som fungerer godt i mørke.

Kravet kan oppfylles ved for eksempel bruk av oljedetekterende radar på fartøy i kombinasjon med luftbåren infrarød overvåkning. Ising kan også være et problem, og dette må ivaretas gjennom at Statoil i størst mulig grad benytter beredskapsfartøy, lektere for lagring av oppsamlet emulsjon og øvrig beredskapsmateriell som er klargjort for å begrense nedising, melder direktoratet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.