Et pund var tirsdag ettermiddag nede i kun 8,85 kroner.

Det britiske pundet har falt jevnt og trutt siden toppen på 10,71 kroner ifjor sommer. Det er ikke bare finanskrisen som tynger pundet, uro rundt det britiske valget bidrar også til å senke landets valuta. For første gang siden 1974 kan Storbritannia i år få en mindretallsregjering. Det fryktes at en svakere regjering kan gjøre det vanskeligere å snu den britiske økonomien og få ned de rekordhøye budsjettunderskuddene.

-Forverret seg raskt
Kredittratingbyrået Fitch Ratings uttaler tirsdag at britiske myndigheter blir nødt til å redusere underskuddet tidligere enn planlagt fordi landets kredittprofil har forverret seg ganske raskt. Landet justerer kostnadene i fotgjenger-fart og det er for sent, uttalte sjeføkonomen i Fitch på en presentasjon i London tirsdag.

- Storbritannias kredittprofil har forverret seg ganske raskt. Hvis vi ikke får en bedring på mellomlangsikt i Storbritannia, er det grunn til bekymring, sa sjeføkonom Brian Coulton ved Fitch. til Business Week.

- Storbritannia burde kutte budsjettunderskuddet til tre prosent av bruttonasjonalbudsjett innen mars 2015 istedet for de planlagte 4,4 prosentene, mener han.

Må snu underskudd
Mandag oppfordret en britisk industriforening til at britiske myndigheter burde balansere budsjette to år tidligere enn planlagt og at budsjett-underskudd burde være en saga blott innen 2016.

Goldman Sachs tror derimot svakere pund kan hjelpe den britiske økonomien til å vokse raskere enn i euro-området.

- Folk er veldig negative til Storbritannia, trolig mer enn de burde være. Euroen er tydelig i sin største krise noensinne, så det er litt rart at den er overvurdert, sier sjeføkonom Erik F. Nielsen i Goldman Sachs til Business Week.

Ifølge Reuters steg det britiske handelsunderskuddet til 7,987 milliarder pund i januar etter et kraftig fal i eksporten. Det var langt over forventningene om et underskudd på 7 milliarder pund.

Tirsdag har pundet vært nede i 8,845 kroner, det laveste nivået på flere måneder. Mot dollar har pundet vært nede i 1,494 dollar. Pundet falt til sammenligning til 1,478 dollar 1. mars, det laveste siden 1. mai 2009.

Les også: Spekulanter angriper pundet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.