Kunstneren Hariton Pushwagner (75) avsluttet sin salgsutstilling på Galleri Fineart på Tjuvholmen i Oslo søndag kveld.

Etter at dørene stengte kunne galleriansvarlig ved stedet, Rolf Stavnem, stolt fastslå at den populære 75-åringen hadde solgt kunst for rundt 12 millioner kroner siden utstillingen åpnet 3. september.

– Flere dyre malerier er i tillegg reservert, skriver Stavnem i en tekstmelding til Dagens Næringsliv.

Pushwagner markerte 75-års jubileum med i alt syv større separatutstillinger i Norge i år. Utstillingen på Tjuvholmen markerer slutten på en travel sommer for kunstneren.

Ny salgsrekord

I slutten av august åpnet han salgsutstillingen på Soli Brug like utenfor Sarpsborg. Her solgte kunstneren for cirka 9 millioner kroner, ifølge gallerist Ole Dørje.

Da avdøde Kjell Nupen hadde utstilling på Soli Brug i 2013, solgte han for tilsammen 4,5 millioner kroner.

– Utstillingen ble egentlig avsluttet for uker siden, men den bare varer og varer. Vi solgte senest et verk igår, og jeg vil tro at nesten 15.000 har vært innom for å se på Pushwagner-kunsten. Han er blitt en ekte rockestjerne og A-kjendis her i Norge, sier Dørje.

I den lille bygden Flø, med 170 innbyggere, solgte 75-åringen for 1,6 millioner – på bare tre salgsdager. Denne utstillingen ble også avsluttet søndag kveld.

Tilsammen gir dette et kunstsalg på hele 22,6 millioner kroner på 30 dager, eller i snitt 750.000 kroner per dag.

– Alt fra forretningsfolk til fiskere har kjøpt Pushwagner-kunst hos oss. Han er i en helt unik posisjon, og treffer alle lag av befolkningen, sier studio-manager Audun Hopland i Studio Hugo Opdal til DN.

Opp fra rennesteinen

Terje Brofoss, alias Hariton Pushwagner, har hatt en formidabel karriere fra han levde et alkoholisert liv, til han slo igjennom som kunstner sent på 2000-tallet.

I 2010 åpnet han også sitt eget galleri på Tjuvholmen i Oslo.

– Pushwagner har fått til noe veldig få andre samtidskunstnere i Norge har klart. Uttrykket hans er tilgjengelig for et bredere publikum enn dem som vanligvis er interessert i kunst, har tidligere leder av kunstavdelingen hos Blomqvist, Gunnar Krogh-Hansen, uttalt til DN.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @marcushusby på Twitter.  Du kan også følge DN Etterbørs på Facebook

 

 

Se DNtv: Her er kunsten ingen vil ha

Her er kunsten ingen vil ha
Kunstmarkedet er tilbake på topp etter syv år med nedtur. Men noe er fortsatt svært tungsolgt.
01:54
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.