Den tyske statsministeren har ikke vært i Russland siden 2015, og møtet tolkes som et tegn på at forholdet mellom Tyskland og Russland er på bedringens vei.

Møtet foregår på Putins landsted ved Svartehavet, og samtalene dreier seg blant annet om konfliktene i Ukraina og Syria.

– Vi burde bruke dette besøket til å snakke om bilaterale relasjoner og ganske vanskelige punkter, jeg mener Ukraina, Syria og kanskje andre regioner, sa Putin da han tok imot Merkel, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Putin takket også Merkel for anledningen til å diskutere forberedelsene til G20-møtet, som skal foregå i Hamburg 7. -8- juli. I forkant av toppmøtet har Merkel planlagt å møte alle lederne i de 20 landene.

Normalisering

Merkels reise til Russland ble planlagt etter at Putin ba om «full normalisering» av forholdet mellom de to landene da han møtte Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel i mars.

Men konflikten i Ukraina gjør fortsatt forholdet vanskelig, ifølge Merkels talsmann Steffen Seibert.

– Selvfølgelig er det to saker som tynger forholdet, sier Seibert og nevner Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya og prorussiske separatisters «destabilisering» av situasjonen i Øst-Ukraina.

Tyskland er en sterk tilhenger av sanksjonene som er innført mot Russland som følge av konflikten i Ukraina. Forholdet mellom de to landene har kjølnet betraktelig siden krigen brøt ut i 2014.

I en telefonsamtale i april ble Merkel og Putin enige om å trappe opp innsatsen for å få partene i Øst-Ukraina til å overholde våpenhvilen som de to lederne var med på å framforhandle i begynnelsen av 2015. Også Frankrikes president François Hollande og Ukrainas president Petro Porosjenko deltok i samtalen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.