Vladimir Putin vil utvikle alliansen med Kina til en grunnstein for Russlands utenrikspolitikk. Den russiske presidenten ønsker å styrke samarbeidet på nøkkelområder som energi og handel.

Men konflikten i Syria er også et viktig tema for de to partnerne. Putin innledet tirsdag et tre dager langt statsbesøk i Beijing, det første besøket i Kina siden han i mai innledet sin tredje periode som russisk statssjef.

Utenriksminister Sergej Lavrov betegner samarbeidet mellom Russland og Kina som «eksemplarisk».

– Alt i alt har vi en modell for samordning som kan stå som forbilde for andre, framholdt Lavrov før Putin satte kursen mot Beijing.

President Putin har så langt ikke latt seg rokke av vestlige innvendinger mot Russlands Syria-politikk, som er en forlengelse av den som ble ført i Sovjetunionens dager. Russland og Kina har gått sammen om å blokkere for hardere tiltak mot Syria i FNs sikkerhetsråd.

En talsmann i det kinesiske utenriksdepartementet sier tirsdag at både Russland og Kina fortsatt står fast på sin motstand mot utenlandsk intervensjon i Syria og mot tvungen regimeendring i landet.

Regjeringene i Moskva og Beijing har lenge forhandlet om leveranser av russisk gass til Kina. Men det er tvilsomt om milliardavtalen partene håper på, kan bli undertegnet mens Putin er i Beijing. Årsaken er uenighet om pris. (©NTB)

Les også:
Putin plukker ministre som rådgivere
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.