Det er svært få som vil uttale seg om dette på amerikansk side, men det forhold at USA har trukket seg fra en del planlagte militærøvelser i regionen, tolkes som tegn på at Trump-administrasjonen er urolig over den økonomiske og politiske boikotten av Qatar.

USAs 5. flåte har tilhold i Golfen, og amerikanerne driver en rekke baser som er viktige for kampen mot IS.

Qatar er vertsland for den enorme flybasen al-Udeid og det fremskutte hovedkvarteret til Central Command, som har overoppsyn med koalisjonens bombetokter mot IS. Det er også herfra koordineringen med den russiske krigsinnsatsen i Syria blir gjort.

Boikott

Da de fire arabiske landene Bahrain, Egypt, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater 5. juni innførte en umiddelbar boikott av Qatar, sa amerikanske militærmyndigheter at dette ikke ville påvirke amerikanernes nærvær i regionen.

Begrunnelsen til de fire var at Qatar angivelig støtter ekstremister og har et for nært forhold til Iran. Ekstremistanklagen blir på det sterkeste avvist av det lille emiratet, men landet har sammen med Iran eierinteresser i et enormt gassfelt offshore, en solid inntektskilde som gir et høyt velstandsnivå for de 2,5 millioner innbyggerne.

Hopper av

Nå har striden vart lenge, og det er lite som tyder på en rask normalisering. Amerikanerne viser tegn på uro. Forsvarsminister Jim Mattis dro til Doha for å uttrykke sin støtte til Qatar, mens administrasjonen i Washington godkjente salg av F-15 kampfly til en verdi av 12 milliarder dollar.

En talsmann for Central Command, oberst John Thomas, innrømmer overfor AP at USA hopper av en del øvelser.

– Vi avstår fra å delta på noen øvelser for å vise at vi står bak prinsippet om inkludering og at regionen har felles interesser. Vi vil fortsette å oppfordre alle parter til å samarbeide om den type enighet som kan skape sikkerhet og stabilitet i regionen, sier Thomas i en kunngjøring.

(©NTB)(Vilkår)

Donald Trump: Dette er stillheten før stormen
Trump møtte den amerikanske forsvarsledelsen og under en fotoseanse før middag med forsvarstoppene overrasket han pressekorpset med et spørsmål.
00:59 Min
Publisert: