–Vant i hva? Nyttårsquizen? Den hadde jeg glemt at jeg deltok i, sier Kristin Stedal når DN formidler at ingen hadde høyere poeng enn henne i konkurransen som nesten 3000 deltok i.

36-åringen fra Kristiansand gjorde som mange utforvinnere – topper listen med hårfin
margin.

Her var det ikke hundredeler som skilte, men kun ett poeng. Stedal oppnådde 31 poeng, mens flere konkurrenter nådde 30 poeng.

«Irrasjonelle valg»

Det er ingen typisk økonomiutdannet person fra Handelshøyskolen eller BI som vant nyttårsquizen. Stedal var ikke på «hjemmebane» da hun besvarte spørsmål om alt fra Norges Banks styringsrente og børsrelaterte spørsmål.

– Jeg er utdannet psykolog og har tatt doktorgrad i spiseforstyrrelser, sier Stedal, som jobber som postdoktor på Ullevål sykehus.

– Er det en fordel å være forsker i spiseforstyrrelser når man skal besvare spørsmål utviklingen i makroøkonomiske forhold?

– Det er gøy å benytte de fagkunnskapene man har. Mennesker tar ofte irrasjonelle og følelsesstyrte valg. Et eksempel på dette er tapsaversjon. I økonomiske nedgangstider kan dette vise seg ved at man velger å beholde verdiene sine, heller enn å selge med tap, selv om det kan medføre et enda større tap. Denne tilbøyeligheten til tapsaversjon kan være med på å påvirke boligprisene.

Stedal spådde at boligprisene ifjor ville stige mellom fire og fem prosent, mens prisene steg med over åtte prosent fra desember 2013 til desember 2014.

– Jeg kjøpte jo selv denne leiligheten ved Bislett ifjor, sier Stedal.

– Vil boligprisen fortette å stige i år?

– Jeg har bodd i Stockholm og der er kvadratmeterprisene enda høyere enn i Oslo. De økonomiske utsiktene er dårligere, samtidig faller boligrenten. Jeg hadde ikke ventet med å kjøpe bolig nå hvis jeg var på boligjakt.

«En engelskmann»

Quiz-vinneren forutså euro-utviklingen, veksten i EU og Kina og at Liv Signe Navarsete ville gå av som leder i Senterpartiet.

– Jeg forventet en forandring på toppen i Senterpartiet, sier Stedal.

Som nesten samtlige deltagere så hun derimot ikke det store oljeprisfallet.

– Nei, det regnet jeg ikke med.

Stedal svarte riktig på at en toppsjef i en av de fem største selskapene på Oslo Børs ville kunngjøre sin avgang. Det gjorde Helge Lund i Statoil i høst.

– Blir det en nordmann eller en engelskmann som bli ny Statoil-sjef?

– En engelskmann, sier Stedal som dermed signaliserer at Statoils strategidirektør John Knight får toppjobben.

Selv får Stedal en mini Ipad i premie.

– Den skal være hvit, sier hun, og smiler.

– Det er gøy å benytte de fagkunnskapene man har, sier psykolog Kristin Stedal som vant nyttårsquizen i DN.
– Det er gøy å benytte de fagkunnskapene man har, sier psykolog Kristin Stedal som vant nyttårsquizen i DN. (Foto: Aleksander Nordahl)
 

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.