Med rekordlave renter er investorene på desperat leting etter avkastning, og pøser penger inn i aksjer, råvarer og metaller.

Både aluminium, kobber, olje og gull er nær årets topp, skriver Dagens Næringsliv.

Tradingsjef Henning Flaig i Hydro synes oppgangen i aluminium er et paradoks fordi verden har mer enn nok. Hydro er både kjøper av rent metall og selger av den videreforedlede utgaven. Tradingsjefens oppgave er å sikre gunstige gjennomsnittspriser i løpet av året. Dette sørger blant annet handelen gjennom meglerne i London for.

- Det er det siste markedet i Europa der meglerne fortsatt roper kjøps- og salgsinteresse til hverandre. En gammeldags måte å handle på, men det funker fortsatt, sier Flaig til DN.

Paradoks
Aluminiumsprisen har beveget seg fra 2000 til nærmere 2500 dollar per tonn på kort tid,noe tradingsjefen mener er et pradoks.

- Lagrene er nesten på «all time high». Og egentlig produseres det litt mer aluminium enn verden trenger akkurat nå. Men samtidig er rentene svært lave, særlig i USA. Det som er regnet som sikkert, som amerikanske statspapirer, gir lav avkastning som kjapt kan bli spist opp av inflasjonen. Investorene leter etter bedre alternativer. Råvarer har utviklet seg til en egen investeringsklasse ved siden av aksjer, eiendom og rentebærende papirer. Derfor er det viktig å følge med på hva finansielle investorer gjør i andre markeder også, forklarer Flaig.

Men selv om aluminium har vært i siget, er kobber den store vinneren. Prisen er firedoblet siden finanskrisen til 8750 dollar per tonn. Kobber er viktig blant annet i produksjonen av rør og elektriske ledninger.

Les også: - Gull er alle boblers mor


Derfor skal gullprisene fortsette videre oppover

- Børsene skal ned 60 prosent

Bull på vekstboble


- Nå kommer "crack-up boomen"


Galopperende kornpriser når Norge


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.