Arild Nielsen er en av aksjonærene i Tandberg Data (TAD). Han gikk inn i selskapet med en andel på 300.000 kroner. Nå er den redusert med 250.000.

- Tapet har kommet på grunn av noen har drevet ulovlig udekket shorthandel med Tandberg Data-aksjen. Det gir voldsomme utslag på kursen, sier han til Dagensit.no.

- Børsen lot det passere
Etter unormal høy omsetningen av TAD-aksjen, der den er omsatt seks ganger utestående aksjer i selskapet, har Oslo Børs meldt fra til Kredittilsynet om flere tilfeller av udekket shortsalg.

Les også: Gransker råsalg i Tandberg Data

Arild Nielsen er ikke fornøyd med børsens håndteringen av saken og mener de har vært tafatte.

- Jeg reagerer på all den ulovlige udekkede shortingen og lovløsheten i det hele. Er det unormal aktivitet i en aksje, griper Oslo Børs inn med en gang og stopper handelen. Men de lar det passere her, hvor det har forekommet ulovlig shorthandel med millioner av ikke-eksisterende aksjer, sier aksjonæren.

Han mener børsen var sent inne i bildet.

- Med en gang det lå en aksje over det som er omsettelig, burde de ha grepet inn.

Avviser kritikken
Oslo børs har fått aksjonær-henvendelser om shorthandlene i flere uker, og sier de ikke har sittet på gjerdet.

- Hva vet aksjonærene om at vi grep inn for sent? Så lenge det har vært mistanke om udekket shortsalg har vi vært på ballen. Vi føler tvert imot at vi har vært tidlig ute, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo børs.

Han mener det er mange som misforstår børsens rolle.

- Shorthandel er regulert i verdipaiprhandelloven, og det er det Kreditttilsynet som må behandle. Vi er en slags informasjonsinnsamler for tilsynet i å avdekke mulig udekket shorthandel, sier han.

Olsen vil heller ikke være med på at børsen burde stanset omsetning av aksjen fordi noen kan ha drevet ulovlig shortsalg.

- Man vet hvorfor aksjen har endret seg, og hvorfor det har vært så mye handel i aksjen. Høy omsetning av en aksje er alene ingen grunn til å stoppe en handel. En ting som taler imot å stoppe handel i et slikt tilfelle, er at all ordinær omsetning også stopper. Et viktig prinsipp for børshandel er at det skal være mulig å kjøpe aksjer hele tiden, sier han.

- Bøtelegg dem
Arild Nielsen er imidlertid ikke alene om å rase over den ulovlige børshandelen som har gitt mange aksjonærer et betydelig verditap.

- Jeg har hatt kontakt med flere andre aksjonærer med samme erf#229 som meg; noen via telefonen og noen via forum på nettet. Der er det mange som sitter igjen med tap, sier Nielsen.

Han har en klar oppfatning om at det må sanksjoneres mot det som har skjedd.

- Børsen bør suspendere meglerhusene som har drevet ulovlig handel. En annen ting er at de må få en klekkelig bot, ikke bare et klaps på fingeren slik de fikk i Opticom-saken. Ved å gjøre det betyr det at Kredittilsynet og børsen sender et signal ut i markedet at om du gjør noe ulovlig er det ikke straff likevel.

Vurderer felles anmeldelse
Nielsen har vært i kontakt med flere aksjonærer som vurderer å gå til felles anmeldelse, men de vil avvente Kredittilsynets avgjørelse før så eventuelt skjer.

- Viser det seg at det er lov å drive med ulovligheter på Oslo Børs, blir det anmeldelse, sier han.

Selv eier ikke Nielsen skygge av tvil om at det har skjedd noe ulovlig.

- Når det eksisterer 47 millioner aksjer i Tandberg Data og nettohandelen er på 160 millioner, er det klart det er skjedd noe ulovlig. Når det selges aksjer som ikke eksisterer, kalles det udekket shorthandel, sier han tørt.

-Tjuveri
- Dette er tjuveri, sier Tore Vik, også aksjonær i Tandberg Data.
Med sine 620.000 aksjer, eier han én knapp prosent av TAD-aksjene.

I likhet med Arild Nielsen er han opprørt over tilfellene av udekket shortsalg og at Oslo børs ikke stopper handelen når de ser at ulovlighetene er så åpenlyse. Han estimerer et personlig tap på omtrent 200.000 kroner.

- Med 47 millioner aksjer som utgangspunkt, sier det seg selv at flaggplikten er brutt når det omsettes flere hundre millioner aksjer hver dag. Det må settes en stopper for udekket shortsalg, ellers må man slutte å investere, sier han.

Frykter videre spekulasjoner
Vik er redd TAD-aksjen vil bli shortet ned til 70-80 millioner kroner, og at aksjonærene dermed påføres enda større tap.

- Det kan bli mer spekulasjoner og shorting med penger som er opptjent ulovlig. Dette er det mange som er nervøse for. Det er aldri noe gøy at det blir presset nedover, og ekstra ille om det skjer med penger som er tjent ulovlig.

Han støtter Arild Nielsen i at meglerhusene som har tillatt udekket shorting må miste lisensen, og at de som har drevet den ulovlige handelen må fratas fortjenesten.

- Jeg kan ikke skrike over at aksjen ikke er der jeg vil. Men tapet mitt kunne vært mindre om noen ikke hadde fått berike seg på de kursene som har vært tidligere i uken. Aksjehandel er et spill, men spillet ble ødelagt av ulovligheter, sier han og fortsetter:

- Hvis Kreditttilsynet kommer frem til at meglerhusene har gjort noe ulovlig og de bare får en pekefinger til straff, som har vært tilfelle tidligere, da vil jeg gjerne komme i kontakt med en megler som kan hjelpe meg med naked shortsalg senere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.