CO2-konsentrasjonen i atmosfæren økte betydelig i fjor, konstaterer USAs nasjonale hav- og atmosfæreadministrasjon, NOAA, i sin årlige klimagassindeks.

Også konsentrasjonen av klimagassen metan økte, etter å ha endret seg lite det siste tiåret.

CO2-konsentrasjonen ligger nå vel 40 prosent over nivået før den industrielle revolusjonen. Konsentrasjonen er nå på vel 385 ppm, eller deler per million, mot rundt 270 i 1750.

Les også: Canada har størst økning i CO2-utslipp

Akselererer
NOAA konstaterer også at CO2-konsentrasjonen øker raskere enn før. Etter 2000 har den årlige økningen vært på rundt 2 ppm, mot 1,5 ppm på 1980-tallet. I fjor var økningen på 2,4 ppm.

– Økningen har akselerert det siste tiåret. Vi er i ferd med å havne utenfor kartet, sier klimaforsker Pieter Tans ved regjeringens klimaforskningssenter i Colorado.

Metan
Metankonsentrasjonen økte med 0,5 prosent i fjor, etter å ha vært tilnærmet stabil i flere år. Forskerne mener økningen kan skyldes metanutslipp fra områder med permafrost. Metan som i tusenvis av år har vært lagret i permafrosten slipper nå ut i atmosfæren, fordi deler av permafrosten tiner på grunn av global oppvarming.

– Det som har vært i dypfryseren blir nå tatt opp i varmen, sier Pieters.

Metan er en kraftigere klimagass enn CO2, men det er mye mindre av den i atmosfæren, og den brytes ned raskere enn CO2.

Årsoversikten fra NOAA bygger på data fra 60 målestasjoner rundt om i verden. Indeksen er utviklet for å gi presise og sammenlignbare opplysninger om klimagassutviklingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.