- Vi kan se tegn til at norsk økonomi tar seg opp igjen. Det globale oppsvinget ser ut til å trekke opp tradisjonell eksport og en vedvarende høy oljepris ser endelig ut til å føre til en helomvending i utviklingen i oljeinvesteringene, skriver Danske Bank i en oppdatering torsdag.

Økonomene i banken tror oppsvinget kommer tidligere enn både Norges Bank og Statistisk sentralbyrå har lagt til grunn i sine prognoser. Ifølge rapporten venter Danske Bank at veksten i norsk fastlandsøkonomi vil stige til over tre prosent allerede i 2011 (se tabell).

Økte investeringer
De viktigste bidragene til det økonomiske oppsvinget vil komme fra bolig- og oljeinvesteringene.

- Den viktigste driveren i norsk økonomi er endringer i oljeinvesteringene. Selv om oljeprisene har kommet seg raskt opp på høyere etterspørsel fra land som for eksempel Kina, har det tatt lengre tid enn ventet før oljeselskapene begynte å se på investeringsbudsjettene sine.

- Nå ser vi imidlertid tegn til at aktiviteten tar seg opp, skriver økonomene i Danske Bank.

De peker på at SSBs investeringstelling viser at oljeselskapene nå planlegger å øke investeringene med syv til åtte prosent fra 2010 til 2011.

- Rapporter fra andre deler av verden antyder at dette er en global trend, noe som gradvis vil gi en markert bedring i nye ordre for den norske leverandørindustrien, skriver Danske Bank i oppdateringen.

Tegn til økte investeringer i det norske boligmarkedet er også med på å trekke bankens vekstprognose oppover.

- Sesongjsuterte tall viser at igangsettingen av nye boliger har steget mer enn 10 prosent de siste månedene og Statistisk sentralbyrås tall for ordreinngangen viser at bestillingene av nye boliger var opp 40 prosent i første kvartal sammenlignet med tilsvarende kvartal ifjor, skriver analytikerne i oppdateringen.

(Saken fortsetter under tabellen)

* Pengepolitisk rapport 2/2010
** Økonomiske analyser 3/2010

Høyere rente
Usikkerheten rundt gjeldskrisen i Europa og risikoen for en ny nedtur i verdensøkonomien førte til at Norges Bank i forbindelse med forrige rentemøte tok ned prognosen for renteutviklingen fremover. Økonomene i Danske Bank tror imidlertid at sentralbanken vil heve renten raskere enn den nå signaliserer.

- Vi venter at rentene vil øke raskere enn både markedet og Norges Bank venter. Det er to grunner til det. For det første tror vi at veksten i innenlands økonomi blir sunnere enn ventet og uansett sterekere enn i eurosonen. For det andre vil det ekstremt lave rentenivået på boliglån, sammen med allerede høy gjeldsgrad og boligpriser, føre til en en latent risiko for ubalanser i boligmarkedet, skriver Danske Bank i rapporten.

Slike ubalanser kan skape uventet store problemer for norske banker og norsk økonomi, mener økonomene.

- Vi venter derfor at Norges Bank hever renten til 2,25 prosent i desember og at vi kan komme til å se hyppigere renteøkninger i 2011 og 2012 enn det for tiden er priset inn i markedet

Mens Norges Bank venter at styringsrenten i snitt vil være på 2,5 prosent til neste år, venter Danske Bank at renten stiger til 3,25 prosent innen neste sommer.

Sterkere krone
Danske Bank venter også at kronekursen vil styrke seg markert fra dagens nivå, spesielt mot euro.

- Det usedvanlig høye usikkerheten om utviklingen i den globale økonomien gjør det vanskelig å lage prognoser for enkeltvalutaer. Vi venter imidlertid at eurokrone-kursen kan nå 7,60 kroner for en euro innen utgangen av året, skriver Danske Bank.

Banken tror at kronen vil holde seg rundt dagens nivåer mot amerikanske dollar frem til nyttår, og at den siden styrker seg til under seks kroner for en dollar innen neste sommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.