Denne artikkelen ble først publisert for DNvinklubbs medlemmer.

 

 

- Alle må bruke sin personlighet som et verktøy til å lage sine viner, sier Etienne Grivot.

Et utsagn de fleste av hans kollegaer i Burgund ville sagt seg dypt uenig i, da de aller fleste er mer opptatt av å fremheve vinmarkene og jordsmonnet enn sin egen filosofi.

Men så har også Etienne Grivots nitidige arbeid mot økt kvalitet lønnet seg. Gjennombruddet kom i den stakkarslige årgangen 1994, hvor hans viner blir regnet som de beste fra hele dalen. I årgangene som fulgte viste han forbedring for hvert år, men de var i de svake årgangene vinene hans skinte sterkest. Nå er 2012-årgangen ute, hans sterkeste noensinne, med en enormt klar og tiltalende frukt.

Ofret alt. Opprinnelig kom Grivot-familien fra Jura, helt øst i Frankrike, men flyttet til Burgund i 1576. Her startet de med vinproduksjon først i Haut-Côte-de-Nuits, så i Nuits-Saint-Georges, men etter en tid flyttet de til Vosne-Romanée der Joseph Grivot startet det etter hvert så berømte familiedomainet.

I 1919 solgte hans etterkommer Gaston Grivot sine mindre gode vinmarker for å kjøpe et stykke med den ettertraktede vinmarken Clos de Vougeot, og markerte begynnelsen på en av Burgunds beste produsenter.

Gaston var en av de første ønologene som ble uteksaminert fra universitetet i Dijon, og en av de første som begynte å tappe vinene selv i Burgund på begynnelsen av 1900-tallet. Han lot firmaet gå videre i 1955 til sin sønn Jean, som gjorde firmaet berømt verden over for sine gode burgundere.

Forventningspress. I dag er det hans sønn Etienne som styrer, han begynte å jobbe med pappa i 1982 og overtok i 1990 etter endt vinutdannelse i Beaune.

– Jeg synes det var vanskelig i begynnelsen, alle forventet mye av meg, og jeg var redd jeg ikke kunne innfri, forteller Etienne Grivot.

– Men etter hvert forandret jeg produksjonen til det jeg syntes var rett. Blant annet sluttet vi å bruke kjemikalier i 1993, siden den gang har vi vel vært for økologiske å regne, sier han.

– En av mine beste venner, Christian Gouges, som også er vinprodusent har lært meg å ta vare på vin, så nå sparer jeg mellom 3000 og 5000 flasker av hver årgang.

Grivot produserer 72 000 flasker i året fra 15,5 hektar vinmark, hvorav mesteparten befinner seg i Vosne-Romanée, Nuits-Saint-Georges og Chambolle-Musigny. De eier også parseller i Echézeaux 0,85 hektar, Clos de Vougeot 1,87 hektar og Richebourg 0,32 hektar.

– Jeg er heldig som får jobbe med disse historiske vinmarkene, men aller helst skulle jeg ønske jeg hadde en plott i Le Musigny, sier han. Det hadde vært fantastisk.

Etienne Grivot lager elegante viner som alltid har en flott struktur og tanninkarakter. Hans grand cru-viner får ligge på mellom 40 og 70 prosent nye eikefat, mens village-vinene ligger på mellom 15 og 20 prosent.

 

 

18084 Vosne-Romanee 1er Cru Les Beaux Monts 2012
Grivot
Burgund, Frankrike
Kroner 1394,20 bestilling
95 poeng
Vininor
Mineraler, stein og en nydelig detaljert kirsebærfrukt på duft med innslag av en lett søtlig kryddertone. Uhyre delikat og leskende frukt på smak med et nydelig rent kirsebærpreg, kombinert med finkornede tanniner og en lang mineralsk utgang. Drikk nå til 2030. Passer til lyst kjøtt og sopp . BDK

18092 Clos de Vougeot Grand Cru 2012
Grivot
Burgund, Frankrike
Kroner 1696,30 bestilling
94 poeng
Vininor
Lukket nå med innslag av mineraler og en dyp morellfrukt. Konsentrert kjernefrukt på smak med en nydelig nerve, strukturerte tannier og en lang sammensatt utgang med en fyldig frukt, saltpreget mineralitet og et langt syrlig etterspill. Trenger kjellertid. Drikk 2018 til 2035. Passer til okse og lam. BDK

18082 Echezeaux Grand Cru 2012
Grivot
Burgund, Frankrike
Kroner 2277,50 bestilling
94 poeng
Vininor
Kompleks og tett duft av mineraler, røyk og søte kirsebær med innslag av anis og mynte. Kjølig og saftig rød bærfrukt på smak med en fast mineralitet, kombinert med strukturerte tanniner og en lang fyldig frukt i finish. Trenger tid. Drikk 2019 til 2035. Passer til lam og and. BDK

18083 Nuit St. Georges 1er Cru Les Prulieres 2012
Grivot
Burgund, Frankrike
Kroner 1135,80 bestilling
93 poeng
Vininor
Dufter av granatepler og musk med innslag av søte krydder, røde plommer og anis. Kjøttfull kirsebærfrukt på smak med en lett sødmefull frukt, kombinert med en lang finkornet tanninstruktur, og en sammensatt syrlig utgang med et fast mineralsk grep i finish. Drikk 2016 til 2030. Passer til and og lam. BDK

18089 Nuits St. Georges Aux Lavieres 2012
Grivot
Burgund, Frankrike
Kroner 601,30 bestilling
92 poeng
Vininor
Dyp duft av moreller, fioler og granatepler med innslag av søte krydder og røyk. Kjøttfull og delikat pinotfrukt på smak med en fast mineralitet, kombinert med en fyldig, finkornet tanninstruktur og en slank syrlig finish. Drikk nå til 2025. Passert til lette retter av lam og and. BDK

18090 Vosne-Romanee 2012
Grivot
Burgund, Frankrike
Kroner 601,30 bestilling
91 poeng
Vininor
Floral på duft med kirsebær, bringebær og musk, kombinert med røyk og en mineralsk undertone. Leskende og slank pinotfrukt på smak med finkornede, modne tanniner og en lang mineralpreget utgang med flott syre.  Drikk nå til 2025. Passer til storvilt og lyst kjøtt. BDK

18086 Bourgogne Pinot Noir 2012
Grivot
Burgund, Frankrike
Kroner 400,40 bestilling
88 poeng
Vininor
Lett og elegant duft av moreller og mineraler med innslag av røyk. Ren og delikat kirsebærfrukt på smak med lette, strukturerte tanniner og mineraler i finish. Drikk nå til 2020. Passer til storvilt og svin. BDK

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.