Pareto Securities-analytiker Frank Harestad tror Seadrill vil bli en utbyttemaskin de kommende årene.

Basert på selskapets eksisterende flåte ser Harestad potensial for et utbytte på hele 86 kroner aksjen i 2009 dersom Seadrill velger en eierskapsmodell på linje med Frontlines Ship Finance-modell, ifølge en fersk analyse.

Til sammenligning handles Seadrill-aksjen tirsdag til drøye 119 kroner.

I Frontline-modellen eier Ship Finance 43 tankskip som de leier tilbake til Frontline.

Banker Rema
John Fredriksen eier 33,55 prosent av aksjene i Seadrill gjennom investeringsselskapet Hemen Holding. I 2009 snakker man da om et potensielt utbytte på drøye 11 milliarder kroner, basert på at Fredriksen eier nesten 132 millioner aksjer.

Det er mer enn hele formuen til Rema-gründer Odd Reitan, som ifølge Kapitals liste over landets 400 rikeste er på 10,7 milliarder kroner.

Milliarder i året
På lang sikt tror Harestad på et utbytte på 14 kroner aksjen, heller ikke det småpenger for Fredriksen. Skipsrederen kan da lene seg tilbake og innkassere nesten to milliarder kroner per år på ubestemt tid.

Seadrill har foreløpig ikke startet å betale utbytte til sine aksjonærer, ettersom selskapet fortsatt er i en vekstfase og ikke har kommet igang med de virkelig store inntektene.

Flere analytikere har tro på at den første utbyttebetalingen skal komme i 2009.

Vil vokse
Seadrill har en ambisiøs vekstplan de neste årene, men har foreløpig lagt planene om et spektakulært oppkjøp av et amerikansk riggselskap på hyllen. De amerikanske riggene er for gamle, og passer ikke så godt inn i Seadrills profil som riggbygger og eier av nye rigger.

Med en nedjustering av vekstambisjonene skal dermed alt ligge til rette for betydelige utbyttebetalinger i årene som kommer, slik trenden er i alle selskapene der John Fredriksen sitter på eiersiden.

Pareto Securities operer med et kursmål på 140 kroner på Seadrill, akkompagnert av en sterk kjøpsanbefaling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.