Sterkere dollarkurs og utsikter til svekket etterspørsel fra Kina, bidrar til et bredt prisfall i råvaremarkedet. Kobber handles for første gang på over seks år til under 4.500 dollar per tonn. Det skriver internasjonale medier og meglerhus mandag.

Dollar styrkes mandag morgen, etter at den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi fredag understreket bankens tidligere løfte om å gjøre «det som må til» for å heve inflasjonen, skriver Barclays i et kundenotat.

Ligger lavt

Banken legger til at Kina mandag fastsatte sin valutakurs mot dollar til det svakeste nivået siden 31. august.

Oljeprisene har mandag morgen falt med om lag 1 prosent siden stengning i New York. På børsene i Shanghai handles kobber for under 4.500 dollar per tonn for første gang siden mai 2009, mens nikkel har falt med 6 prosent til sitt laveste nivå siden 2003.

Svekkelsen har blant annet sammenheng med at investorer frykter at Kinas omstilling til konsumentdrevet økonomi fra investeringsdrevet ekspansjon, vil føre til svekket etterspørsel i verdens største forbruker av råvarer, skriver Bloomberg News.

Aksjer i gruveselskapene Glencore og BHP Billiton falt med henholdsvis 4,1 prosent og 3,1 prosent.

- Etterspørselen er fortsatt nøkkelen for råvarer, og disiplinen på tilbudssiden samt produksjonskutt er usikre. Det er en sjanse for at lokale produsenter vil fortsette å øke produksjonen og fylle opp for de kuttene som er blitt foretatt. Alle ønsker fortsatt å opprettholde kontantstrømmen på dagens priser, sier Helen Lau, analytiker i Argonaut Securities i Hong Kong, til nyhetstjenesten.

Mange investorer ser lite rom på oppsiden for kobber, nikkel og andre industrimetaller som benyttes i elektronikk, elektriske produkter, byggesektoren og infrastruktur, skriver The Wall Street Journal.

- Når det kommer til stykket, vil råvarer fortsette å bevege seg nedover, fordi det er forventninger om oppbremsing i Kina, oppbremsing i Europa, og sterkere dollarkurs, sier Daniel Pavilonis, senior markedsstrateg i RJO Futures i Chicago, til avisen.

London Metal Exchange's indeks for seks industrimetaller hadde fredag falt med 27 prosent hittil i år, den største årlige nedgangen siden finanskrisen i 2008.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.