Råvareprisene har falt kraftig de siste tolv månedene.

Blant annet har prislappen for et oljefat stupt med 49 prosent, stålprisen er redusert 67 prosent, mens kaffe har en prislapp som er 39 prosent lavere enn for ett år siden.

Det er imidlertid enkelte råvarer som har beveget seg i stikk motsatt retning:

Prisen på te, olivenolje og mais har økt henholdsvis 66, 40 og 21 prosent, ifølge en oversikt fra Nordnet.

«Råvaremarkedet er ikke helsvart, selv om anerkjente råvareindekser er på 1991-nivåer», skriver investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet i en melding.

En mann på vei til arbeidet med å plukke teblader i Nandi Hills i Kenya. En hagelstorm ødela store deler av avlingene i landet, og sendte teprisen kraftig opp. Foto:
En mann på vei til arbeidet med å plukke teblader i Nandi Hills i Kenya. En hagelstorm ødela store deler av avlingene i landet, og sendte teprisen kraftig opp. Foto: (Foto: Reuters)

Hagelstorm ødela

Grunnen til at råvareprisene faller, skyldes at tilbudet er større enn etterspørselen i markedet.

Når enkelte råvarer går mot strømmen, skyldes ofte plutselige og dramatiske endringer på tilbudssiden, forklarer Strøm.

- Årsaken til sterkt stigende priser på te de siste tre kvartalene kommer for eksempel av at en hagelstorm i Kenya tidligere i år ødela store deler av avlingene, sier investeringsøkonomen.

Penger til annet

Analysesjef Bjarne Schieldrop i SEB har tidligere uttalt til DN at det på mellomlang sikt er bra når råvareprisene faller.

- Det blir ikke like gode og glade dager for råvare- og oljeprodusenter, men resten av verden som skal konsumere dette, kan bruke mer penger på andre ting, uttalte Schieldrop i sommer.

Prisen for et fat nordsjøolje med levering om en måned er i skrivende stund 50,56 dollar.

Søylediagrammet viser prisutviklingen for utvalgte råvarer siste 12 måneder (fra 1. oktober 2014 til 1. oktober 2015). For råvarer merket med * gjelder kun prisutviklingen frem til 1. september.
Søylediagrammet viser prisutviklingen for utvalgte råvarer siste 12 måneder (fra 1. oktober 2014 til 1. oktober 2015). For råvarer merket med * gjelder kun prisutviklingen frem til 1. september. (Foto: NORDNET)

 

Les også: Oljeserviceselskap sier opp 200

Alt om statsbudsjettet og ny skattereform

Tidligere rigg-topp frifunnet

 

Se også:

Her «forsvinner» 60,4 millioner kroner:

Her ødelegger Norges Bank 60,4 millioner kroner
Men hvor lang levetid har egentlig en norsk pengeseddel?
01:25
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.