Værfenomenet «El Nino» begynner å presse opp prisene på landbruksråvarer, i en situasjon hvor dens virkninger sprer seg gjennom avlingsregioner i Asia og andre områder av verden.

Det skriver The Wall Street Journal mandag kveld.

Statlige meteorologiske institusjoner i USA og Australia har de seneste ukene advart om at El Nino vil kunne bli den sterkeste på nesten to tiår.

Dette kan bli dyrere

Avisen fremholder at bønder advarer om potensielle skadevirkninger for deres avlinger.

Sukkerbønder i Brasil sier at mye nedbør vil kunne redusere sukkerinnholdet i deres rør, mens bønder i Australia, Asia og deler av Afrika sier at tørt vær vil kunne ramme produksjonen av palmeolje, hvete, kakao og kaffe.

Et antall landbrukspriser har steget fra bunnivåer, som følge av frykt for værrelatert vareknapphet.

Sukkerprisene har i løpet av tre uker steget med 31 prosent, meieriprodukter har steget med 36 prosent, palmeolje med 13,1 prosent og hvete med 6,1 prosent i samme tidsrom.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Kronen viktigst

Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets forklarer at nordmenn kan komme til å kjenne de økte råvareprisene for enkelte produkter.

- Dette kan til en viss grad slå inn i norske dagligvarer. For varer som sukker og kaffe kan det slå ut i Norge. Men dette er imidlertid ikke tunge matvaregrupper som kjøtt og meieriprodukter, sier Bruce til DN.

Han mener en svak krone er en langt større årsak til at norsk matvarepriser øker.

- Prisene på matvarer har globalt vært nedadgående en lang stund, mens de i Norge har vært oppadgående. I det siste har de økt mye fordi kronen svekker seg. Valutaen betyr mye, forklarer seniorøkonomen og legger til at også tollvern vil bidra til at effekten av El Nino vil ha begrenset effekt på råvarer i Norge.

Sterkeste på 18 år

Australia's Bureau of Meteorology meldte tirsdag at El Nino er den sterkeste siden 1997, og sa at værfenomenet vil vare minst til utgangen av året, før det svekkes i første kvartal i 2016, skriver Bloomberg News.

I slutten av forrige uke meldte Japans meteorologiske institutt at overflatetemperaturene i Stillehavet er «bemerkelsesverdig mye høyere enn normalt», og advarte om at temperaturene til og med vil kunne nå sine høyeste nivåer siden 1950, skriver WSJ.

Les også: Asia i dag: Handelsaktiviteten stuper i Kina

«Boligpensjon» tvinger seg frem

Fra krise til katastrofe

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se Chili-klaus kåre Norges tøffeste chili-spiser:

Se Chili-Klaus kåre Norges tøffeste chili-spiser
Etter en intens "Last man standing» var det klart at landets mest utholdende chili-spiser heter Daniel Heiskel.
03:57
Publisert: