ESA foretar razziaer i Norge samt to EU-land, opplyser Europakommisjonen i en melding tirsdag. Andre selskaper som også er raidet tirsdag ettermiddag er oljeselskapene BP og Royal Dutch Shell samt Platts' London-kontor.

Europakommisjonen mistenker at Statoil og andre oljeselskaper har samarbeidet om å rapportere feil oljepriser for å manipulere de offisielle prisene for en rekke olje- og biodrivstoff-priser.

"Kommisjonen er også bekymret for at selskapene kan ha hindret andre i å delta i prisfastsettelsesprosessen, med mål om å påvirke de publiserte prisene", skriver Europakommisjonen i meldingen. Slik virksomhet bryter EUs antitrustregler som forbyr kartellvirksomhet og å misbruke en dominerende markedsposisjon.

11 år
De mulige overtredelsene gjelder Platts' Market-On-Close (MOC) prisvurderingsprosess, som brukes for å rapportere priser for blant annet råolje, raffinerte oljeprodukter og biodrivstoff, opplyser Statoil i meldingen. De mulige overtredelsene kan ha pågått helt tilbake siden 2002, da Platts først startet å utarbeide sluttpriser i oljemarkedet.

- De startet i dag. Men vi vet ikke hvor lang tid undersøkelsene vil ta. Vi vil legge til rette for at de skal få den informasjonen de trenger og samarbeider selvsagt fullt ut, sier Statoil kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. til DN.no.

Det er første gang, etter det Lindbæk kjenner til, at Statoil har fått konkurransemyndighetene på døren.

- Vi er presentert for en mistanke om at flere selskaper kan ha deltatt i konkurransebegrensende avtaler, sier kommunikasjonsdirektøren.

Han legger til at Statoils konsernsjef Helge Lund var på kontoret da representantene for ESA, Konkurransetilsynet og EU-kommisjonen kom.

- Nå har Helge Lund gått for å delta på generalforsamlingen som avholdes i dag, fortsetter han.

Overrasket
Statoil opplyser i en pressemelding tirsdag ettermiddag at selskapet sammen med flere andre mistenkes for å ha drevet kartellvirksomhet, eller det som omtales som "konkurransebegrensende avtaler mellom foretak eller beslutninger truffet av sammenslutninger av foretak" i EØS-avtalen. Det tilsvarer også brudd på den norske konkurranselovens paragraf 10.

- Det kom overraskende, ja, bekrefter Statoils kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr.

I tillegg gjelder kontrollen mulig misbruk av potensiell dominerende stilling fra en annen part, i strid med EØS avtalens artikkel 54, står det i meldingen fra Statoil.

Ifølge Lindbæk vil undersøkelsen i det forholdet dreie seg om å få dette bekreftet eller avkreftet gjennom materialet man eventuelt finner hos Statoil.

OED vil ikke kommentere
Olje- og energidepartementet står som den formelle eieren av statens 67 prosent av aksjene i Statoil. Oljeselskapet håndterer dessuten statens fysiske olje fra Norges direkte eierandeler på sokkelen, det såkalte SDØE (statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten).

Kommunikasjonssjef Ole Berthelsen i Olje- og energidepartementet vil imidlertid ikke si noe om hvordan departementet ser på mistanken som nå er rettet mot Statoil.

- Dette er en sak som angår Statoil og som håndteres av selskapets ledelse. Departementet har for øvrig ingen kommentar, sier kommunikasjonssjef Berthelsen i en e-post til DN.no.

Den "offisielle oljeprisen"
Platts er et amerikansk selskap som setter offisielle priser på blant annet Nordsjøolje og andre oljeprodukter. Selskapet samler inn prisdata fra kjøpere og selgere av råolje, petroleumsprodukter og i papirmarkedet gjennom dagen slik at selskapet kan stadfeste en offisiell sluttnotering for blant annet oljeprisen. Den såkalte market-on-close-prisen er oljeprisen som brukes verden over til å vurdere oljemarkedet, sammenligne prisutvikling og blant annet vurdere for eksempel oljeselskapers børsverdier.

Statoil er ett av flere store oljeselskapene som rapporterer inn sine priser til Platts.

<b>Analytiker om Statoil-razziaen: - Alvorlig</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.