Oslo Børs steg svakt på torsdag etter å ha ligget i rødt store deler av dagen.

Snudde opp
Royal Caribbean Cruises (RCCL) snudde opp etter først å ha falt på skuffende yieldguiding.

RCCL falt markert etter guidingen for 2012 i kvartalsrapporten, og var notert så lavt som 149,90 kroner før aksjen kom opp igjen og endte opp 3,3 prosent til 168,40 kroner.

"Vi mener at netto yield-guidingen viser en underliggende interesse blant passasjerene om å reise på cruise, og være villige til å betale høyere billettpriser. Kapasitetsveksten neste år vil bli enda lavere enn årets, og eps bør dermed fortsette å vokse. Vi beholder derfor vår kjøpsanbefaling", skriver Carnegie i en oppdatering.

De mener yield-guidingen var sterk, om enn vid, mens eps-guidingen karakteriseres som "forferdelig", og langt under forventningene. Meglerhuset bemerker imidlertid at rundt 0,60 dollar pr aksje av avviket skyldes endringer i distribusjonssystemet og deployering (se TDN Finans- artikkel 15:01), men at konsensus fortsatt er i den høye enden når dette hensyntas.

Carnegie anbefalte før telefonkonferansen startet klokken 16:00 å kjøpe på kursfallet.

Pareto Securities er skuffet over de uventede kostnadene, og merker seg at ledelsen gir en forsiktig guiding samtidig som etterspørselen har snudd opp igjen.

"Bookingen har nå begynt å ta seg opp igjen, sørlig i Nord-Amerika, og RCCL venter ikke at det vil ha noen langvarig effekt. Vi er enige, og venter at etterspørselen snur raskt", skriver meglerhuset i sin oppdatering.

RCCL var omsatt for 1.274 millioner som dagens mest omsatte aksje.   MORGAN STANLEY SER INDISK TELEKOM-KONSOLIDERING

Telenor snublet på korrupsjonsdom
Telenor-aksjen holdt seg svak gjennom handledagen etter at indisk Høyesterett har trukket tilbake 2G-lisenser. Analytikerne er usikre på konsekvensene av denne dommen.

Morgan Stanley mener beslutningen er "veldig positiv" og at det vil styrke konsolideringen da bare et fåtall operatører sannsynligvis vil delta i en kommende auksjon, noe som vil redusere antallet aktører i bransjen.

"Vi tror Idea Cellular, Reliance og muligens Uninor vil være de mest interesserte i å sikre seg ytterligere 4mhz-spektrum, noe som vil begrense konkurransen", skriver meglerhuset.

De venter at prisen i en auksjon vil være lik den opprinnelige 2G-prisen, eller rundt 1/10 av prisen for 3G.

"Ettersom den endelige budprisen brukes som kalkuleringsbase vil ekstra spektrum-betalinger og fornying kunne bli mye billigere enn Trais anbefalinger", skriver Morgan Stanley.

De trekker frem Bharti Airtel som det selskapet som de tror vil nyte mest godt av beslutningen.

Morgan Stanley bemerker også at det er lisensene, ikke operatørene, som er kansellert, og det er ikke gitt kommentarer om at pengene ikke skal refunderes eller at virksomheten må stanse.

"Vi ser også en mulig tilbakebetaling av den opprinnelige 2G-spektrumprisen for operatører som ønsker en exit, slik Trai tidligere har indikert. Hvis de velger å delta i en auksjon, og byr en høyere pris, vil de trolig måtte betale differansen til myndighetene", heter det i oppdateringen.

Også det indiske meglerhuset Avendus ser økt konsolidering etter nye auksjoner, noe som kan bidra til stabilisering av prisene - med en oppside i prisene.

Indiske B&K Securities ser også en klart positiv effekt for telekombransjen, og viser til at beslutningen kan være avslutningen på den største regulatoriske usikkerheten for 2G-spektrumprisene.

"Dette kan være en reprisingshendelse", skriver meglerhuset, som også skriver at de bare tror et fåtall av operatørene vil by, og at prisene ikke vil være så høye som Trai tror - eller prisene nådde i 3G-auksjonene. De tror Uninor vil være med og by på lisensene i en ny auksjonsrunde.

Selv om anslagsvis åtte prosent av sim-basen i India blir berørt, og kapasitet dermed blir tilgjengelig, understreke B&K at det fremdeles vil være syv til åtte operatører i hver sirkel, og at det derfor ikke vil komme noen særlig oppgang i prisene.

Meglerhuset har også vært i kontakt med Idea, som har opplyst at de ikke vet om en anke er lov.

Negativ overraskelse
Barclays Capital mener på sin side at høyesterettsbeslutningen er en negativ overraskelse, og viser til at deres møter med operatørene i India i november generelt viste en oppstemt stemning. De venter at beslutningen ankes, og viser også til at Telenor har beskyttelse i aksjonæravtalen mot dette, selv om det vil bli vanskelig å utnytte denne.

De er redd for at dette vil gjøre at driften vil lide den kommende perioden, som lett kan være på 6-12 måneder. De skriver at Uninor har hatt en vekst på 2-3 millioner netto i måneden de seneste månedene, og at farten har tatt seg opp.

Samtidig påpeker de at verdsettingen av Telenor, hvor de har et kursmål på 130 kroner pr aksje, faktisk er høyere uten India.

S&P Equity Research gjentar sin sterke kjøp og kursmål 120 kroner, tross de "negative nyhetene".

"India er etter vårt syn marginalt for Telenor, og vi anslår underskudd i år og negativ kontantstrøm fra Uninor til 2015", skriver de.

De ser for seg at rettsprosessen rundt dette kan trekke ut i årevis, men mener det er sannsynlig at lisensene auksjoneres ut på nytt, og Telenor vil trolig fortsette som operatør i de fleste av sine regioner.

Telenor var omsatt for 932 millioner kroner, og aksjen endte ned 4,4 prosent til 93,70 kroner.

Oslo Børs endte opp 0,13 prosent til 405,11 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 6,0 milliarder kroner.

Les også:
Telenors indiske milliardinvestering i fare

Facebook kan være verdt 100 milliarder dollar


- Konstruktive diskusjoner om gresk gjeld
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.