Venstre og Arbeiderpartiet reagerer på at Statoil er medlem av en amerikansk lobbyorganisasjon som gir pengestøtte til klimaskeptiske politikere.

Statoil er medlem av American Petroleum Institute (API), som igjen har en komité som hittil i år har gitt 1,6 millioner kroner til politikere i USA – fortrinnsvis republikanere. På listen står klimaskeptikere som Jim Inhofe og Dan Benishek.

– Det er definitivt i en gråsone, når Statoil sier de ikke skal gi støtte til et politisk parti. Det her er en sterk lobbyorganisasjon som har sterke tilknytninger til et stort parti i USA, sier fungerende leder i energi- og miljøkomiteen Guri Melbye (V) til NRK.

– Betenkelig, dette medlemskapet bør Statoil tenke nøye igjennom, sier Terje Lien Aasland (Ap) som er medlem av komiteen.

Informasjonssjef Knut Rostad i Statoil mener det er et tydelig skille mellom selskapets medlemskap i API, og komiteens økonomiske bidrag.

– Det er API, med egne innsamlede midler, og via en egen komité, som gir den støtten. Det er ikke en del av medlemskontingenten, sier informasjonssjef Knut Rostad i Statoil. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.