Onsdag meldte hovedaksjonær og styreleder Jens Ulltveit-Moe i Kverneland at han hadde solgt sine 30,8 prosent av selskapet til japanske Kubota Corp. for 10,50 kroner per aksje.

Samtidig meldte styret å ha lukket bøkene for de to andre interessentene som hadde meldt betingede bud på 9,50 kroner per aksje.

Kverneland-aksjonær Eivind Astrup er ikke fornøyd med prisen Kubota har lagt på bordet, skriver Dagens Næringsliv. Han skjønner ikke hvordan Ulltveit-Moe har kommet frem til sine svar.

- Vi skjønner ikke regnestykket hans, sier Astrup til DN.

I et intervju med Dagens Næringsliv torsdag kunne en strålende fornøyd styreleder fortelle at prisen som var oppnådd ikke kunne forsvares basert på inntjeningen, men at synergier og konkurransehensyn nok veide tyngre. Sammen med sin makker Espen Klitzing hadde Ulltveit-Moe regnet seg frem til en verdsettelse på maksimalt 8,77 kroner per aksje. Kubotas opprinnelige bud forrige fredag var 8,50 kroner per aksje.

- Jeg forsto ikke hva han mente da han uttalte at det først budet på 8,50 kroner var en god pris og jeg synes det er merkelig at de kom frem til 8,77 kroner som toppris. De må ha vært på en annen planet enn oss ved verdsettingen, sier Astrup.

Investoren mener tilbudet fra Kubota på 10,50 kroner er nærmere hva aksjen er verdt, mens synes det er vanskelig å avgjøre om han skal akseptere.

- Prisen bør være 10-20 prosent høyere: Det er lite risiko knyttet til Kverneland som nesten ikke har gjeld og selskapet har en strategisk posisjon i det europeiske markedet. Kverneland vil også gi en betydelig synergieffekt til en industriell kjøper og verdien av denne er ikke med i våre beregninger, sier han.

Astrup eier gjennom investeringsselskapet Pactum 2,5 prosent av aksjene i Kverneland. I likhet med andre aksjonærer reagerer han på at Ulltveit-Moe stoppet selskaps- og regnskapsgjennomgangen («due diligence») for andre budgivere. Bertel O. Steen, som sammen med familien eier 6,4 millioner aksjer i Kverneland, er enig.

- Jeg er veldig forundret over at budgivernes gjennomgang ble stoppet. Jeg savner en begrunnelse for hvorfor dette ble gjort, sier han til DN.

Skagen Vekst, som inntil torsdag var nest største aksjonær i Kverneland med 6,4 prosent av aksjene, solgte i går én million av aksjene for å realisere gevinst.

Fondet sitter igjen med 4,5 millioner aksjer. Forvalter Beate Bredesen reagerte også på avslutningen på prosessen med de to andre budgiverne, nederlandske CNH Global og kinesiske Chery Heavy Industries. Hun har imidlertid fått avklart med Ulltveit-Moe at ingen er forhindret fra å by på selskapet.

- Det skal ikke være noen eksklusivitet. De to andre budgiverne er ikke avskåret fra å komme med bud, men må først forsikre at de de vil komme med et bud på 10,50 kroner eller høyere for at bøkene skal åpnes igjen, sier hun.

Odin-fondene, som solgte deler av sin beholdning da det første budet forelå fredag, ønsker ikke å kommentere prosessen overfor Dagens Næringsliv, men mener likevel at budet fra Kubota var «veldig bra og interessant».

Les også:
Ulltveit-Moe fikk en halv milliard i julegave

Kamp om Kverneland

<b>Kubota byr på Kverneland</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.