I januar gikk Silicon Valley-investorene i 500 Startups inn i ni norske gründerbedrifter. Samtidig ble bedriftene innrullert i et fireukers intensivprogram, sammen med tre andre nordiske selskaper, for å få fart i bedriftsutviklingen, en såkalt akselerator.

Tirsdag presenterte de tolv selskapene seg for omkring 60-70 investorer på Sagene Bryggeri i Oslo.

Og i løpet av fire uker hadde fire av tolv selskaper kommet seg fra «oppfinnergarasjen» og ut i virkeligheten – med et produkt som kundene nå kan bruke og gi tilbakemeldinger på.

Et spark i rumpen

Det hadde de antageligvis ikke gjort om det ikke var for programmet, mener programsjef Stina Liland Nysæther (31) i 500 Nordics.

500 Nordics er er den nordiske divisjonen av 500 Startups, med base i Norge.

– Det er flere som har fått seg et spark i rumpen, sier Nysæther.

Og fortsetter:

–  Det er ingen hemmelighet at selskaper her i Norden beveger seg litt senere enn i USA. Vi ønsket å tilføre en følelse av at det haster.

Les stort intervju med Stina Liland Nysæther i D2: – I Norge trenger vi grunnleggende kunnskaper om hvordan man bygger for vekst

Stina Liland Nysæther (fremme i rødt) ved siden av partner og tidligere Myspace-topp Sean Percival i 500 Startups under presentasjonen for investorer på Sagene Bryggeri tirsdag. Rett bak Nysæther sitter finske Rudi Skogman fra investeringsavdelingen Reaktor Ventures.
Stina Liland Nysæther (fremme i rødt) ved siden av partner og tidligere Myspace-topp Sean Percival i 500 Startups under presentasjonen for investorer på Sagene Bryggeri tirsdag. Rett bak Nysæther sitter finske Rudi Skogman fra investeringsavdelingen Reaktor Ventures. (Foto: Mikaela Berg)
 

– Vi sa at hvis vi kommer inn på 500 Startups, så satser vi alt, sier Truls Skeie (26) i Routes, et av selskapene som kom seg ut i markedet i løpet av akseleratoren.

Routes er en form for moderne reiseguide. Til nå har de hatt 3600 brukere innom.

Der apper som Yelp og Foursquare gjør det lett å finne og anbefale gode spise- og utesteder, tar Route det hele et sted lenger ved å la deg kombinere favorittsteder og severdigheter sammen i en reiserute som andre så kan se, bruke og rangere.

Bak appen står – foruten Skeie – Michael Gunnulfsen (27),  Andreas Pedersen Bollestad (25), Bendik Hansen (25). Skeie jobber i dag i it-selskapet Iterate. Gunnulfsen og Bollestad i Finn, mens Hansen studerer.  Nå har de tatt permisjon fra jobbene frem til april for å satse for fullt.

– Frem til nå har vi gjort dette ved siden av fulltidsjobber. Det har tatt litt tid. Nå fikk vi jobbe full tid med det, og nå skal vi fortsette å opprettholde tolv timers arbeidsdager mens vi bygger og ødelegger om hverandre. Vi er blitt veldig inspirert, sier Skeie.

 

Investor: Vil se en prototype og kunder som bruker produktet

Flere store nordiske venturefond var tilstede under tirsdagens presentasjon, deriblant Rudi Skogman (28) i Reaktor Ventures, et finsk selskap som de siste tre årene har investert oppunder 48 millioner kroner i tilsammen 27 oppstartsselskaper.

Selskapet er i ferd med å sette opp investeringstakten ytterligere og tar sikte på å gjøre 20-25 nye investeringer bare i år.

Skogman sier det er to ting som er avgjørende for at han i det hele tatt skal se på et selskap:

– At et selskap er i en svært tidlig fase gjør ikke noe for oss, men vi vil se en prototype og vi vil se at noen bruker den prototypen, sier Skogman.

Og fortsetter:

– Det er den eneste måten du kan vise oss at løsningen din er smart og at noen kommer til å ønske å bruke den.

 

De lager takboksen som kommer ned til deg

Har du stått i døråpningen på bilen og kavet for å få skiene opp i takboksen? Nå har selskapet Dropracks søkt om patent på oppfinnelsen som kan gjøre akkurat dette enklere for deg.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Les mer her.

De lager skiboksen som kommer ned til deg
Har du stått i døråpningen på bilen og kavet for å få skiene opp i takboksen? Nå har selskapet Dropracks søkt om patent på oppfinnelsen som kan gjøre akkurat dette enklere for deg. Møt dem i DNs pitchekonkurranse denne uken.
01:09
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.