Gjeldskrisen i Europa og uro i finansmarkedene påvirker også etterspørselen etter solpaneler i verden.

Som følge av et stadig svakere solenergimarked planlegger solenergiselskapet REC å stenge ned 60 prosent av produksjonen på Herøya fra 1. desember og ut første kvartal neste år, ifølge en melding fra selskapet. Rundt 200 ansatte ventes å bli permittert.

Samtidig varsler selskapet at omsetningen i fjerde kvartal vil bli lavere enn i tredje kvartal på prisras og usikre markedsutsikter, spesielt innen virksomheten Rec Silisium. RECs hadde driftsinntekter på 3 milliarder kroner i tredje kvartal, ned fra 3,78 milliarder kroner i samme periode i fjor.

- I dette svært utfordrende markedet står solenergibransjen overfor en fase med konsolidering over de neste ett til to årene. REC trenger å tilpasse produksjonen til de gjeldende markedsforholdene. Med vår sterke posisjoner i Singapore og i USA, og med støtte fra våre stakeholders, er vi godt posisjonert til å kunne utnytte solenergibransjens forbedrede konkurransefortrinn. Jeg er svært oppmuntret av bedriftens evne til kontinuerlig å kutte kostnader og utvikle nye teknologier, sier konsernsjef Ole Enger i en kommentar.

Siden oktober har prisene for moduler, wafere og polysilisim falt henholdsvis 10, 30 og 25 prosent. Dersom ikke solenergimarkedet bedrer seg vil ytterligere justering av produksjonen kunne bli gjennomført, ifølge selskapet.

- REC har for øyeblikket vanskelig å anslå salgsvolumer og lager er økende over samtlige produktområder, heter det.

Les også:
<b>Rec kan stenge alt</b>
Venter full stans for REC i Norge
Gründer frykter norsk industridød
- Å ta kuttene hjemme innebærer en mulighet til å subsidiere egen industri
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.