Solenergiselskapet Renewable Energy Corp. (Rec) steg kraftig på onsdag til tross for et fjerde-kvartalsresultat som ikke var i nærheten av analytikernes gjennomsnittsforventninger.

Analytikere DN.no snakket med sier begeistringen for den mørbankede Rec-aksjen skyldes spesielt én ting: Muligheten for at selskapet blir delt opp og solgt.

- Gikk av skaftet
- Det er den primære årsaken til at folk gikk helt av skaftet onsdag, til tross for en veldig svak rapport, sier Henrik Schultz i Sparebanken 1 Markets.

- Det som sendte aksjen opp onsdag var at konsernsjef Ole Enger veldig tydelig sa at bransjen må restruktureres, og at Rec er helt klar til å gjøre det – dog slik at man ikke kommer til å kjøpe stort. Og hvis man ikke skal kjøpe, da vil man vel selge. Så ett eller annet blir solgt, selv om jeg ikke vet hva det er.

Rec-aksjen endte opp 8,3 prosent på onsdag, men falt tilbake 0,2 prosent torsdag. Fredag ettermiddag stiger aksjen kraftig igjen. Så langt i dag er kursen opp 4,7 prosent til 5,40 kroner. Aksjen har hatt store svingninger hittil i år, men har steget med nesten 60 prosent.

Kjente investorer som Jan Haudemann-Andersen og Torstein Tvenge har fylt opp med Rec-aksjer den siste tiden, og sitter med henholdsvis fem millioner og 3,5 millioner aksjer. Swedbank First Securities’ aksjestrateg Peter Hermanrud har på sin side uttalt seg svært positivt om aksjen, og sagt at han ser en potensiell tidobling av kursen – om enn med tilsvarende nedsiderisiko.

Overfor DN.no vil ikke de to investorene kommentere strategien som ligger bak satsingen på Rec. Hermanrud var ikke tilgjengelig for kommentar torsdag.

Les mer: Bjellesauer inn i Rec

Men det er ingen hemmelighet at det lenge har vært spekulert i at Rec, som har slitt hardt det siste året med prisfall og hard konkurranse, kan komme til å deles opp og selges. For Schultz er det åpenbart at det er dette det ble spekulert i da aksjen var etterspurt på onsdag:

- Folk tenker ”oi, oi, oi", her er det muligheter. Her gjelder det ikke å bomme, og bli med og kjøpe litt, og se hva som skjer.

Konsernsjef Enger sa rett ut under onsdagens kvartalspresentasjon at det lille som er igjen av den norske wafer-produksjonen henger i en tynn tråd, og flere analytikere mener at Rec kan komme til å selge sin fabrikk i Singapore, for bare å beholde den amerikanske silisium-produksjonen.

Les mer: Rec skuffer

Schultz mener Enger styrket dette scenariet betraktelig med sine uttalelser på onsdag. Analytikeren mener imidlertid ikke at det ligger store verdier i å dele opp selskapet i forhold til å prise det samlet.

- Jeg kommer til en verdi på fire kroner per aksje. Det har vært mitt kursmål en stund, og jeg kommer nesten frem til det samme nivået uansett hvordan man snur på det. Det er en viss beskjeden oppside, men i det store bilde er det ”peanuts”. Men det er tydelig at markedet akkurat i disse dager har en helt annen oppfatning, sier han.

- Tullete pris
- Markedet er i «bullish mode». Folk ser etter fusjons- og oppkjøpsmuligheter, og man ser behovet for å restrukturere solbransjen. Man ser muligheten for at en eller annen kjøper, en industriell aktør, vil betale en tullete pris for Rec for å bidra til å restrukturere bransjen og få tilgang til den flotte teknologien. Det er det folk håper på.

Schultz peker også på de siste månedenes organisatoriske forandringer som av selskapet selv betegnes som en «desentraliseringsprosess». Direktøren for Solar og wafere skal fra nå ha sin base i Singapore.

- Det gjør det kanskje enklere og mer naturlig å få til en oppsplitting, sier Schultz.

Orkla vil ha valuta
Hans kollega André Holø Adolfsen i Nordea Markets mener også at en deling av selskapet har ligget i kortene en stund. I motsetning til Schultz mener han imidlertid at det er relativt stor oppside i en slik prosess. Han understreker at selskapets største aksjonær, Orkla, vil ha maksimalt tilbake for en allerede uheldig investering, og at de ikke får det ved å selge Rec slik det ser ut i dag.

- Rec som totalleverandør av hele verdikjeden er ikke like mye verdt som en rendyrket silisumprodusent. Sistnevnte har en verdi på rundt seks til syv kroner, sier Adolfsen.

Han mener Solar-divisjonen vil trekke konsernet i negativ retning i 2012.

- Jeg kan ikke se at de skal klare å tjene penger når prisene 20 prosent under det de har i kostnadsnivå.

En tredje analytiker, Preben Rasch-Olsen i Carnegie, gjentar at han mener den eneste grunnen til at noen skal sitte på Rec-aksjen i dag er et håp om at selskapet deles opp og selges.

- Det er det eneste som kan gi oppside herfra, ja.

Han mener onsdagens presentasjon verken gjør dette mer eller mindre sannsynlig, men at det er en overveiende mulighet for at scenariet blir fullbyrdet innen ett til to år.

Les mer:

<b>- Markedspotensialet har aldri sett lysere ut enn nå</b>

<b>Kun én grunn til å eie REC-aksjer</b>

<b>Ekspertenes beste aksjetips for 2012</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.