Rec Silicon la onsdag morgen svakere regnskapstall, der omsetningen endte på 50,9 millioner dollar (418 millioner kroner), ned fra 71,1 millioner dollar i forrige kvartal, fremgår av selskapets kvartalsrapport. Det var ventet en omsetning på 53 millioner dollar.

Resultat før skatt endte på minus 141 millioner dollar (1,16 milliarder kroner), mot ventet minus 31 millioner dollar. Selskapet tar nedskrivninger på 79 millioner dollar i kvartalet (nesten 650 millioner kroner) knyttet til videre usikkerhet rundt handelsdisputten mellom Kina og USA og et fall i polysilisiumprisene på grunn av tilbudsoverskudd.

Selskapet vil kutte i kostnadene, som betyr færre ansatte. I kvartalsrapporten bekrefter selskapet at det vil kvitte seg med rundt 70 ansatte.

- Vi har lykkes i å opprettholde tilstrekkelig likviditet gjennom denne perioden med markedsforstyrrelser. På grunn av vår innsats med å holde kostnadene nede, forventer jeg at Rec Silicon vil fortsette som en ledende lavkost-produsent i silisum-industrien, selv med redusert produksjonstakt, sier konsernsjef Tore Torvund i en uttalelse.

Nøktern optimist

Torvund sier imidlertid til nyhetsbyrået TDN Finans at han nå er nøkternt optimist.

-Vi er nøkternt optimistiske. Det er mindre etterspørsel og problemet er at vi ikke slipper til der vi skulle ha vært, sier Torvund, og viser til Kina, som utgjør 80 prosent av markedet.

Flere av Rec Silicons kunder i Taiwan og Sør-Korea leverer til Kina, og når markedet er svakere i Kina går det utover de som er utenfor Kina.

-Mange av de kundene vi har, leverer produkter til Kina. Når det blir strammere i Kina går det først utover de som er utenfor Kina, de beskytter sine egne. I Taiwan og Sør-Korea er det litt mindre etterspørsel, og det går utover oss, sier Torvund.

Kina har et mål om å installere 150 gigawatt solenergi innen 2020, og Torvund mener at de hvis de skal møte forpliktelsene i klimaavtalen kreves minst dette.

-Det er turbulent innad i Kina, det er ikke så lett å vite nøyaktig hva som skjer siden det er en sentralstyrt økonomi, sier han.

Aksjen opp ti prosent

Investorene på Oslo Børs er også litt mer optimistiske onsdag formiddag, og sender aksjen opp som dagens børøsvinner.

Aksjen er i skrivende stund opp mer enn ti prosent, og er blant dagens mest omsatte aksjer med 52 millioner kroner.

Venter på presidentvalget

Uansett hvem som blir president i USA ser ikke Torvund noen triggere før tidligst februar for å få en løsning på handelskrigen, når en ny administrasjon er på plass.

-Det skal byttes ut tusenvis av medarbeidere, og fra nå til februar ser jeg ingen triggere. Det skal en ny administrasjon på plass om skal sette seg inn i saken, sier Torvund.

REC Silicon har redusert produksjonskapasiteten ved Moses Lake til 50 prosent for å tilpasse seg lavere etterspørsel.

-Vi har ikke råd til å bygge lager. Vi kan ikke bruke dollar til å produsere silisium som vi legger på lager. Derfor har vi redusert produksjonen til det vi ser er etterspørselen blant de kundene vi får lov til å handle med, sier Torvund.

Varslet

Rec Silicon fikk en ebitda på minus åtte millioner dollar i tredje kvartal, mot minus 14 millioner dollar i samme periode ifjor, opplyser selskapet i kvartalsrapporten onsdag. Det var ventet minus fire millioner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

Rec Silicon kom med et resultatvarsel 23. september der de varslet omsetning i intervallet 45-50 millioner dollar hovedsakelig grunnet lavere salgsvolumer.

Rec Silicon fikk driftsinntekter på 51 millioner dollar i kvartalet (88).

Selskapet hadde valutatap på 27 millioner i kvartalet, mot en gevinst på 55 millioner samme kvartal året før.

Den 23. september opplyste selskapet at kontantbeholdningen var 81 millioner dollar, mens den var 87 millioner dollar ved utgangen av tredje kvartal.

Les også: Rec Silicon kan ha rotet bort rettighetene til FBR-teknologien

 
Rec stupte etter resultatvarsel

Rec hemmes av handelskrig  

Følg markedene med DN Investor

DNtv viser vinneren av firmabiltesten:

15 biler - én vinner
Dagens Næringsliv kårer Årets firmabil 2016. Her er vinneren.
01:36
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.