-Markedet priser nok inn at Moses Lake ikke settes i drift igjen i sommer, og det er nok mest sannsynlig, sier analytiker Andreas Bertheussen i Swedbank til TDN Finans.

Han regner med at Rec vil beholde sine ansatte så lenge selskapet har varelager som de selger ned.

-Med en gang det ikke er mer å selge, vil de ikke kunne forsvare kostnaden av å beholde de ansatte. Det vil si frem til sommeren. Da må de stenge ned og si opp ansatte knyttet til Moses Lake, hvis ikke det skjer en markant forbedring i markedet eller av handelskrigsituasjonen, sier Bertheussen.

Verken han eller analytiker i Carnegie Preben Rasch-Olsen tror på en snarlig løsning på handelskrigen mellom Kina og USA.

-Ifølge mine beregninger vil A/S Kina tjene mer på ikke å slippe amerikansk silisium inn i markedet enn det eventuelt måtte tjene på å få solgt flere moduler til det amerikanske markedet, sier Rasch-Olsen til TDN Finans.

Dermed kan Rec fortsette å være utestengt fra sitt viktigste marked.

-Det er alvorlig. Hvis ikke det blir en løsning på handelskrigen har jo selskapet ingenting å gjøre, sier han.

Bertheussen påpeker at joint venture-prosjektet om en ny fabrikk i Kina, som skal stå klar i 2017, også skaper usikkerhet.

-Det er ikke selskapet finansielt i stand til å håndtere slik det er i dag, sier Bertheussen.

-Rec trenger en utsettelse, eventuelt å få slippe investeringen. Usikkerheten om dette vil prege aksjen frem til kvartalspresentasjonen på fredag, da man kanskje kan få en idé om hva som skjer. Antagelig får vi ikke et endelig svar før senere, sier han.

Rasch-Olsen mener selskapet bør greie å tilbakebetale 45 millioner dollar i avdrag som forfaller i august.

-Deretter begynner det å bli skummelt, sier han.

Pareto skriver i en oppdatering mandag at det virker rasjonelt av Rec å stenge ned Moses Lake fra februar til juni og heller selge varelager i dagens klima. Ifølge Paretos estimater burde selskapet kunne realisere årlig ebitda på 25-40 millioner dollar utenom solar-virksomheten. Salg av varelager burde bidra med 25-30 millioner dollar til kontantbeholdningen, ifølge Pareto.

Rec-aksjen er ned 28,5 prosent til 0,815 kroner mandag, omsatt for 94 millioner kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.