-Markedet er sterkt og oljeprisen går bra. Sentimentet til investorene er i ferd med å snu til litt mer «risk on», sier aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets til TDN Finans.

Tunaal poengterer at oppgangen man har sett den seneste tiden kommer fra flere forskjellige sektorer og aksjer, noe som underbygger synet om et sterkt marked ved inngangen til 2017.

-Vi ser også at en del av aksjene lenger ut på risikokurven begynner å tiltrekke seg investorene igjen. Det er et typisk signal om at risikoviljen er på vei tilbake, understreker han, og viser til at «risiko-aksjen» Electromagnetic Geoservices (EMGS) har steget kraftig i det siste, samt flere aksjer i den sykliske shippingsektoren, deriblant Avance Gas og Wilh. Wilhelmsen.

Også det Irak-fokuserte oljeselskapet DNO steg solid tirsdag, og endte opp 3,5 prosent uten at det har vært noen selskapsspesifikke nyheter som skulle berettige en slik kursbevegelse, ifølge DNB-strategen.

-Vi har jo et kursmål på tolv kroner på DNO, og da har vi tatt hensyn til at det er stor geopolitisk risiko i aksjen. DNO er dermed det eneste oljeproduserende selskapet på Oslo Børs hvor det er en betydelig oppside til kursmålet, sier Tunaal, og viser til at både Statoil og Aker BP ligger mye nærmere kursmålene sine enn DNO.

DNB-strategen mener at det er den generelle økningen i investorenes risikoappetitt som også står bak oppgangen i DNO-aksjen.

-Det er en litt annen type risiko som er i DNO sammenlignet med de andre oljeselskapene, og det virker som at investorene nå er villig til å ta den risikoen, oppsummerer Tunaal.

DNO-aksjen er DNB Markets' favorittaksje på Oslo Børs for øyeblikket.

Ellers steg oljeprisen markert på årets første handelsdag på råvarebørsene.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets sier til TDN Finans sier at det ikke er noen spesifikke hendelser som driver prisene opp, men poengterer at det er en generell optimisme i markedet knyttet til de kunngjorte produksjonskuttene i Opec og elleve oljeproduserende land utenfor Opec.

Saltvedt mener at det er sannsynlig at det er flere store investorer som nå i starten året justerer porteføljene sine for å få økt oljeeksponering, og at den økte kjøpsaktiviteten derfor kan bidra til sterk prisutvikling de første dagene av året.

Samtidig minner hun om at det er fortsatt er usikkerhet knyttet til en videre oppgang i oljeprisen fra dagens nivåer, blant annet fordi det er risiko for at produksjonskuttene ikke blir fullstendig implementert og at oljeproduksjonen i USA igjen vil kunne øke i andre halvår hvis oljeprisen stabiliserer seg rundt 60 dollar fatet.

-Dette vil kunne legge et lokk på prisoppgangen, sier Saltvedt til TDN Finans.

Rec Silicon-aksjen steg 4,3 prosent tirsdag til 1,27 kroner pr aksje.

Analytiker Andreas Bertheussen i Swedbank sier til TDN Finans at de har sendte ut en oppdatering med datapunkter som bekrefter at det er relativt stramt i silisiummarkedet i Kina for øyeblikket. Han mener at dette kan være noe av grunnen til at aksjen stiger.

Bertheussen forklarer at Swedbank jevnlig kommer med løpende datapunkter for silisiummarkedet, og at punktene i dagens analyse blant annet er fra romjulen.

-Rec stiger og faller mye fra dag til dag, og den falt en del i romjulen på lave volumer, så nå kommer folk tilbake og ser at den har blitt billigere, sier han.

Swedbank var den største netto kjøper av Rec-aksjer tirsdag.

Petroleum Geo-Services rapporterte tirsdag morgen at flåteutnyttelsen i fjerde kvartal 2016 endte på 52 prosent, noe som var i tråd med forventningene, ifølge Pareto Securities. Kontraktallokeringene ble på 25 prosent.

Pareto-analytikerne skriver at utnyttelsestallene vitner om at PGS fikk et tøft fjerde kvartal med mye standby-tid, men understreker at dette var ventet på forhånd. Meglerhuset har kjøpsanbefaling på PGS-aksjen med kursmål 38 kroner.

PGS-aksjen steg 0,2 prosent til 30,28 kroner pr aksje.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,36 prosent til 693,98 poeng, omsatt for 3.670 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.