Solenergiselskapet Renewable Energy Corp (Rec) gjorde det svakere enn ventet i fjorårets siste kvartal.

Fjerde kvartal endte med et driftsresultat før nedskrivninger (EBITDA) på 178 millioner kroner, viser kvartalsrapporten som ble lagt frem onsdag. På forhånd var det ventet et ebitda-resultat på 421 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Store nedskrivninger
I kvartalet tar selskapet nedskrivininger på 2,5 milliarder kroner knyttet til den integrerte wafer- og solcellepanelfabrikken i Singapore.

Driftsresultatet ender dermed på i underkant av - 2,5 milliarder kroner.

Etter nedskrivninger på totalt 10,1 milliarder kroner endte driftsresultatet for hele 2011 på - 9,5 milliarder kroner.

Bedring i etterspørselen
Etter en bratt nedgang i prisene på solcellepaneler er investeringer i solenergi nå lønnsomt i flere markeder, mener selskapet. Samtidig har overkapasitet og lagerreduksjoner ført til en bratt nedgang i markedsprisene gjennom fjerde kvartal.

«Etter en svak start har etterspørselen etter solcellepaneler bedret seg helt mot slutten av fjerde kvartal», opplyser selskapet.

Nedgangen i inntekter og ebitda-resultatet forklares med nedgang i salgsprisene, noe som delvis blir oppveid av høyere volumer.

«EBITDA ble negativt påvirket av et svakt solar-marked, aggressiv silisiumsprising og nedstengning av kapasitet i Norge», opplyser selskapet i en pressemelding onsdag.

Sammenlignet med foregående kvartal var Recs gjennomsnittlige salgspriser for silisium ned 42 prosent, wafere (silisumsskiver til solcellepaneler) ned 31 prosent og solcellepanelprisene ned 15 prosent.

- Det er en dramatisk prisutvikling og man kan stille spørsmål ved hvor lenge dette kan fortsette, sier Rec-sjef Ole Enger på resultatpresentasjonen onsdag, melder TDN Finans.

Utelukker ikke ytterligere nedleggelser
Rec-sjefen vil ikke utelukke ytterligere nedstengning av kapasitet i Norge.

- Videre prisøkninger og videre kostnadsreduksjoner må til for at vi skal fortsette å produsere i Norge. Vi kan ikke ekskludere videre nedstenginger i Norge, sier Enger.

I fjerde kvartal fikk Rec inntekter på 690 millioner kroner knyttet til kanselleringer av salgskontrakter på wafer. Dette ble delvis utlignet av kostnader på 335 millioner kroner knyttet til permanent nedstengning av solcelleproduksjonen og 50 prosent av wafer-produksjonen i Norge.