Markedet sender solenergiselskapet Renewable Energy Corp. påny i kjelleren dagen før selskapet legger frem resultatene for tredje kvartal.

Mens resultatene allerede er sluppet gjennom et resultatvarsel som så aksjen ned 17 prosent i forrige uke, er morgendagens oppmerksomhet rettet mot kostnadene og hvordan de utvikler seg ved selskapets Singapore-fabrikk.

Usikker fremtid
Analytikerne TDN Finans snakket med etter resultatvarselet for tredje kvartal 16. oktober sa at varselet viste at tallene var mye dårligere enn ventet. De setter spørsmålstegn ved Singapore-fabrikkens fremtid.

Analytiker Andreas Strand i ABG Sundal Collier tolket meldingen fra Rec som veldig negativ og mener situasjonen i SIngapore begynner å ligne på den rundt den norske Wafer-divisjonen.

- Vi vet jo hva som skjedde med den. Samtidig har det tatt lenger tid enn ventet å nå målene for kontantkost har de fått et veldig dårlig marked i mot seg, sier han til TDN Finans.

Verre enn fryktet
Analytiker Eirik Vegem Dahle i Pareto Securities var en av analytikerne som lå lavest blant analytikerne, men likevel godt over hva selskapet varslet i forrige uke.

- Dette var kort sagt enda svakere enn hva jeg hadde fryktet. Jeg lå nederst i konsensus men det hjalp ikke. I Rec Silicon har det det vært et spesielt kvartal med økte kostnader på grunn av vedlikehold. Det er noen varelagernedskrivninger i Rec Solar og det er nok betydelig, sier Dahle til TDN Finans.

- Kostnadene må ned
Analytiker Henrik Schultz i Sparebank 1 Markets hadde forberedt seg på et svakt kvartal, men mener man nå vil få en diskusjon rundt verdiene av Singapore-fabrikken.

- Det blir enda svakere enn man hadde ventet. Det som er viktig er utviklingen i Singapore, og kostnadsutviklingen her er helt sentral. Den må ned med 30-40 prosent, og det har de jo lovet. Hvis ikke de har fått ned kostnadene i tredje kvartal mot annet kvartal, hvor de var altfor høye, har Singapore et problem. Taper de tresifret million-beløp hvert kvartal, så må man stille spørsmål med verdiene ved fabrikken. Vi kjenner imidlertid få detaljer foreløpig, sier Schultz til TDN Finans.

Blåser en halv miliiard
Fem estimater SME Direkt har innhentet for TDN Finans viser at Rec ventes å rapportere et ebitda-resultat på -187 millioner kroner av en omsetning på 1.495 millioner kroner i tredje kvartal 2012.

Resultat før skatt ventes til -523 millioner kroner, varierende fra -596 til -311 millioner kroner.

Analytikerne i snitt venter at Rec produserte 4.867 tonn med silisium i kvartalet og 185 MW med solcellepaneler. Silangassalget i kvartalet ventes til 360 tonn.

Ser økt produksjon
For helåret 2012 venter analytikerne en silisiumproduksjon på 21.509 tonn, som ventes økt til 21.994 og 22.374 tonn i 2013 og 2014. Solcellepanelproduksjonen ventes til 736 MW i 2012 stigende til 783 og 815 MW i 2013 og 2014.

Analytikerne venter inntekter fra REC Silicon i 2012 på 3.210 millioner kroner, mens de fra REC Solar og øvrig venter 3.980 og -350 millioner kroner i 2012.

På ebitda-nivå venter analytikerne et bidrag fra REC Silicon i 2012 på 747 millioner kroner, mens de fra REC Solar og øvrig venter -292 og -19 millioner kroner i 2012.

Av fire analytikere oppgir en analytiker kjøpsanbefaling, en hold og to salgsanbefaling. Kursmålet er i snitt 1,23 kroner, varierende fra 0,90 til 1,70 kroner.

Deltakere: Carnegie, Danske Markets Equities, DNB Markets, Nordea Markets og Swedbank First Securities.

Rec legger frem resultatet for tredje kvartal 2012 imorgen, onsdag 24. oktober, klokken 07.00.

Rec-aksjen REC sluttet ned 6 prosent til ny bunn-notering på 1,16 kroner tirsdag.

Les også:
- Det er et forferdelig marked

Pareto ser fortsatt verdi i Rec

Resultatvarsel fra Rec


Mener Rec bør over på kinesiske hender
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.