Renewable Energy Corporation stiger over 12 prosent torsdag etter markert oppgang i solenergiaksjer i USA dagen før.

Analytikere forklarer oppgangen med positive kinesiske installeringsmål i kombinasjon med en stabilisering av prisene de seneste ukene.

- Det er definitivt Kina-målet som driver solaraksjer opp. Selv om Kinas mål på 15 GW i 2015 er uendret, så er både denne og andre meldinger tegn på konkretisering av hvordan landet ønsket å nå sitt mål, sier analytiker Andreas Strand i ABG Sundal Collier.

Den nasjonale energiadministrasjonen i Kina opplyste onsdag at de planlegger å utvikle tre GW solarkapasitet i 2012, og venter å ha installert 15 GW kapasitet innen 2015.

- Pusterom
Strand mener det er svært positivt at Kina bygger opp et innenlands marked som vil gi de vestlige produsentene ”et pusterom”. Han mener ledelsesendringene Rec offentliggjorde torsdag er en naturlig konsekvens av at produksjon flyttes fra Norge til Asia.

- Linjeledelsen flyttes nærmere produksjon og markedene, så det er ingen dramatikk rundt det, sier han til TDN Finans.

Analytiker André Holø Adolfsen i Nordea Markets mener oppgangen det seneste døgnet kommer som en blanding av kinesisk installeringsmål og stabilisering av priser.

Han mener imidlertid at oppgangen for silisiumspriser kan skyldes at taiwanske og kinesiske produsenter hever priser for å unngå ”antidumping”-undersøkelse fra USA.

Videre trekker han frem at et eventuelt prisløft kan bidra til videre nedjusteringer av subsidier i de europeiske markedene.  

- Det er spekulasjoner om at det bare er midlertidig stabilisering i prisene. Du har tier-2-produsenter som den seneste tiden har solgt unna lagrene til lave priser for de er redd for å sitte med store lagerholdninger med verditap. Selv om silisiumpriser i spotmarkedet har økt, har også volumene i de seneste oppdateringene vært lavere enn tidligere, sier han til TDN Finans.

Mindre lagre
Adolfsen mener det dermed blir spennende å se prisutviklingen de neste ukene og månedene, og hvorvidt prisene viser en konsekvent stabilisering/oppgang eller snur ned igjen.

- Det er lave lagerbeholdninger og priser har stabilisert seg. Etter en lang nedtur for sektoren er det naturlig med en positiv reaksjon på disse nyhetene. Det at det er lave lagerbeholdninger, er noe alle produsenter har sagt de ønsker. Det trenger ikke bety at etterspørselen har vært høyere slik jeg ser det, sier han.

DNB Markets har kjøpsanbefaling og kursmål seks kroner på Rec, og tror konsensusoppfatninger om lave beholdninger i bransjen vil kunne gi nye prisløft, og dermed også løfte aksjekursene.

"Forventninger til en stabilisering av prisene og potensielt økende etterspørsel fra Kina har løftet solenergiaksjer det siste døgnet. Oppgangen er støttet av stigende priser på polysilisium og wafere, for tredje uke på rad. Kinesiske myndigheter har gått ut med en målsetting om installert kapasitet i årene fremover, og markedet tolker dette i retning av enda større planer", skriver de i en oppdaterting torsdag.

Rec er omsatt for 69 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.