I USA gjør nye firmaer nå suksess med å kartlegge info om privatpersoner på nettet.

Firmaer som ReputationDefender.com (ekstern lenke) tar ti dollar måneden for å gi deg en oversikt over alle steder på nettet hvor navnet ditt måtte dukke opp, og for 30 dollar per måned "rydder de opp", slik at de lenkene du ikke er spesielt begeistret for unngår å poppe opp når andre googler deg.

Både plusser og minuser
Å være godt synlig på internett kan både være en fordel og ulempe når du søker jobb:

En av tre arbeidsgivere i USA sier at de har droppet en jobbkandidat etter å ha googlet personen, og mange blir rammet av nettsamfunn som MySpace og Facebook.

Les:Googler deg - og dumper deg

Men det er ingen fordel å være helt usynlig på nettet heller. Hvis Google gir null søketreff på navnet ditt, kan du også ligge tynt an.

Les mer her: Google-treff gir lettere jobb

Sjekker deg
Disse firmaene har oppstått i kjølvannet av at stadig flere ledere og rekrutteringsfirmaer tar i bruk søkemaskiner for å gjøre research på aktuelle jobbkandidater, skriver business.dk.

Mer enn hver fjerde leder googler kandidater som et ledd i en ansettelsesprosess, ifølge en undersøkelse fra Careerbuilder.com.

Vil du gjøre jobben selv og fremstå best mulig på nettet? Da kan du lese dette:

Slik ser du bra ut på Google

Det er imidlertid ikke bare sjefer som googler og dumper jobbkandidater. Også jobbkandidater googler - og dumper - potensielle arbeidsgivere, viste en undersøkelse.

Les saken her: Sjekker sjefen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.