At den søte kløe etterfølges av den sure svie fikk amerikanske investorer oppleve på torsdag. Onsdag steg aksjemarkedene kraftig, men på torsdag bar det rett ned igjen. Likevel klarte alle tre nøkkelindeksen å komme seg opp fra de laveste nivåene de testet etter drøye to timer med handel.

Nok en gang er det spørsmålet om hvor dyp resesjonen kommer til å bli, som plager markedet. En rekke nøkkeltall og andre nyheter som kom i dag tyder på at bunnen langt fra er nådd.

- Folk huker seg sammen og er redde, sier Gus Scacco, administrende direktør hos AG Asset Management til Bloomberg News.

- De er i overlevelsesmodus snarere enn investeringsmodus. Når store selskaper ikke klarer å guide, er det ingenting som er sikkert lenger, utdypet han.

Helomvending
Amerikanske analytikere forventer nå at fjerdekvartalsresultatene i snitt kommer til å synke med 28 prosent sammenlignet med samme kvartal året før. Så sent som i mars 2008 mente de samme analytikerne at resultatene kunne øke med så mye som 55 prosent det kommende året, skriver Bloomberg News.

Dagens aksjen-bombe var det Microsoft som sto for etter at det ble kjent at selskapet kommer til å kutte bemanningen kraftig. Opptil 5.000 jobber i forskning og utvikling, salg og markedsføring, finans, juridisk, personal og it kan være i fare i løpet av en 18-måneders periode. 1.400 stillinger vil bli kuttet umiddelbart.

Les mer her:
Microsoft sier opp 5.000

Stillingskuttene vil redusere Microsofts årlige driftskostnader med rundt 1,5 milliarder dollar.

Microsoft-aksjen falt 11,7 prosent til 17,11 dollar.

Et eple om dagen...
I motsatt ende strålte Apple, som leverte sterke tall idag. På tross av finanskrisen melder Apple om en oppgang i salget på seks prosent. Selskapet har heller aldri solgt flere iPod-er.

Les:
Apple trosset finanskrisen

Aksjen steg 6,7 prosent til 88,36 dollar.

Det var også lyspunktet å spore for flyselsksapet Southwest Airlines. Selskapet kunne skilte med et driftsresultat på 0,08 dollar ekskludert kostnader forbundet med sikringskontrakter på drivstoff. analytikrene hadde bare ventet et resultat på 0,05 dollar.

Det sendte aksjen opp 17,1 prosent til 9,81 dollar.

De som går opp må komme ned...
Finanssektoren fortsetter å få juling. I dag gikk det verst utover Citigroup som falt 15,3 porsent til 3,11 dollar etter gårsdagens oppgang på 31 prosent.

Boligbyggingen i USA falt 15,5 prosent i desember til en sesongjustert årstakt på 550.000 enheter. Riktig nok var det ventet et enda større fall, men tallene er likevel ikke pene.

Les mer her:
Falt mindre enn ventet

Antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd (initial jobless claims) økte med 62.000 til 589.000 personer i uken som ble avsluttet 17. januar.

Les:
Flere ledige i USA

- Jeg tror markedet allerede vet at vi ikke kommer til å se noen bedring før på slutten av året, så tallene kommer til å være stygge fremover, sier Peter Cardillo, sjefmarkedsøkonom i Avalon Partners, til CNN Money.

Slik endte nøkkelindeksene i USA torsdag:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Dow Jones endte ned 1,28 prosent til 8.122,80 poeng
  • Nasdaq Composite falt 2,76 prosent til 1.465,49 poeng
  • S&P 500 sluttet ned 1,52 prosent til 827,50 poeng