Paul Bremer, mannen som ledet gjenoppbyggingen i Irak, ble overrasket da han i høst leste at den tidligere toppdiplomaten Peter Galbraith har eid fem prosent av oljeselskapet DNO Internationals oljefelt i Irak.

- Jeg synes det er et etisk overtramp, sier Bremer til Dagens Næringsliv lørdag.

- Feilvurdering
I 2004 og 2005 hjalp den amerikanske toppdiplomaten Peter Galbraith både kurdiske myndigheter og DNO. Galbraith var juridisk rådgiver for de kurdiske selvstyremyndighetene (KRG) i forhandlingene om den midlertidige grunnloven og den nåværende grunnloven i Irak. Samtidig jobbet Galbraith som konsulent for oljeselskapet DNO.

DNO-sjef Helge Eide sa til DN etter oljeselskapets resultatfremleggelse i forrige uke at det hastet med å signere oljekontrakten med kurderne før den midlertidige grunnloven trådte i kraft.

- Vi fikk forsikringer om at signerte vi før 30. juni 2004, ville kontrakten være sikker, sa Eide.

- Hvem ga disse forsikringene?

- Både Peter Galbraith og KRG ga oss et råd på det, sa Eide.

Reagerer
Galbraith har i flere år eid fem prosent i et av de største oljefeltene i det kurdiske området, DNOs Tawke-felt. Det får Iraks tidligere administrator Paul Bremer til å reagere.

- Jeg mener det er en etisk feilvurdering å være engasjert i et land og samtidig ta personlig økonomisk fortjeneste av det på denne måten, forteller han.

Les også: Sår tvil om DNO-avtale (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.