«Giske, som advarte indiske myndigheter om at det ville få «politiske konsekvenser» hvis Telenor blir kastet ut av landet, gir åpenbart blaffen i å fremstå diplomatisk», skriver kommentatoren i den indiske avisen Daily News & Analysis.

Giske var nylig i India for å redde restene av Telenors 17 milliarder kroners investering i India.

«Telenor er ikke et hvilket som helst selskap. 54 prosent av aksjene er eid av det norske folk gjennom staten», advarte Giske inderne med, ifølge journalisten.

- Udiplomatisk
«Fem millioner er tallet på antall biler i New Delhis gater. Å forestille seg at Norge skulle belære India om verdier med en slik trakasserende tone ville vært til å le av, hvis det ikke hadde vært for at det faktisk skjedde», skriver Ramachandaran i artikkelen som ble publisert onsdag denne uken.

«Giskes takt og tone er, for å si det forsiktig, svært udiplomatisk. Det vil ikke gjøre indere samarbeidsvillige eller gi ham venner. Språket hans avslører en helt ny tone sammenlignet med standarden for vennskapelige nasjoner», legger han til.

Ramachandaran mener Giske ikke burde bruke et spesifikt forretningsanliggende til å legge press på indiske myndigheter.

Han mener Giske representerer en helt ny type politikere.

«Den diskrete sjarmen til erfarne politikere har blitt erstattet av en brautende, ny klasse», skriver Ramachandaran.

- Mild og brobyggende

- Det er ikke uventet kritikk for indiske medier har kjørt denne saken svært hardt og det er mange oppfatninger her, sier næringsminister Trond Giske.

Han har ikke lest Ramachandarans kritikk, men påpeker at dette er den største korrupsjonssaken internt i India noensinne, og at den derfor volder voldsom debatt.

- Mange mener derfor at selskapene involvert må blø. Derfor kommer denne type kommentarer, sier Giske.

Han poengterer at han aldri har sagt at saken vil få ”politiske konsekvenser”, men at den har ”politiske dimensjoner”. Han avviser at han gjør saken vondt verre for Telenor i å oppnå politisk støtte i India.

- Det er tross alt snakk om det største norske tapet i utlandet noensinne. I forhold til hva mange andre aktører i denne striden har brukt av ord, har Næringsdepartementets ordbruk og handling både vært mild, forsonende og brobyggende, sier Trond Giske.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.