Statens pensjonsfond Utland, bedre kjent som Oljefondet, og den norske fondsforvalteren Skagenfondene, har investert penger i selskapet Indah Kiat.

Dette indonesiske selskapet lager ifølge miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender cellulose på en blanding av plantasjeskog og regnskogstømmer. Tømmeret skal ha blitt skaffet gjennom andre selskaper i konsernet Indah Kiat tilhører.

Paradoks
– Vi krever at både Skagenfondene og Oljefondet trekker seg ut av dette selskapet. Når det gjelder Oljefondet, er det paradoks at Norge bruker store beløp på å bevare regnskogen, men samtidig investerer Oljefondet i selskap som river ned den samme skogen vi prøver å bevare, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Ifølge miljøorganisasjonen har Skagenfondene en aksjepost på 54 millioner kroner i selskapet. Oljefondet investerte i 2009 1,1 millioner kroner.

Vil ha objektive fakta
Kommunikasjonsrådgiver Trygve A. Meyer i Skagenfondene sier i en e-post til Framtiden i våre hender at de er blitt gjort kjent med kritikken som har blitt reist mot selskapet de siste seks månedene, men mener det er vanskelig å si hva som er objektive fakta i saken.

– Ut fra fakta, slik som vi kjenner dem i dag, vil investeringen bli forvaltet i overensstemmelse med vår alminnelige investeringsfilosofi, sier Meyer til Stavanger Aftenblad. (©NTB)

Les også: Skagen hamstrer Vimpelcom-aksjer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.