Regjeringen fryser Oljefondets investeringer i Russland og starter prosessen å ta fondet ut av Russland. Det sier statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse søndag kveld.
– Vi fryser investeringene i Oljefondet i Russland og starter prosess med å trekkes ut, sier Støre.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum informerer om at Oljefondet ikke skal kjøpe noen verdipapirer i det russiske markedet i morgen, mandag.
– Målet er å trekke Oljefondet helt ut av det russiske markedet, sier Vedum.
Regjeringen skal sende brev til Norges Bank om å umiddelbart fryse alle investeringer i Russland, at det ikke skal drives aktivt oppkjøp eller andre disposisjoner i det russiske markedet, og at arbeidet med nedsalg i det russiske markedet skal starte, skriver NTB.
Grepene gjøres som en del av sanksjonene mot Russland etter landets invasjon av Ukraina torsdag.
Ved årsskiftet hadde Oljefondet investert omkring 25 milliarder kroner i det russiske markedet. Det opplyser Vedum.
Venstre-leder Guri Melby er positiv til tiltakene regjeringen la frem – men ønsker at regjeringen skal strekke seg ytterligere.
– Jeg er glad for det regjeringen sier om Oljefondet. Det er et linjeskifte i regjeringens holdning. Hittil har de ventet på EU for sanksjoner. Dette er det første egne tiltaket vi gjør. Det er bra de endrer på det. Neste steg vil være å se på Equinors engasjement i Russland og russiske selskap på norsk sokkel, sier Melby til DN søndag kveld.
På pressekonferansen informerte Støre også om at Norge setter av 2 milliarder kroner for å avhjelpe den humanitære situasjonen i Ukraina.
Regjeringen har også bestemt at Norge skal gi militært utstyr til dem som forsvarer Ukraina.
– Vi har vurdert den listen som Ukraina har overlevert, og i dag besluttet vi å gi militært utstyr som hjelmer, beskyttelsesvester og annet utstyr som nå trengs når en voksen mannlig befolkning skal forsvare landet, sa Støre på pressekonferansen søndag kveld.
Han la til at de vil ha nær kontakt med andre land utover og vurdere om Norge eventuelt skal gi ytterligere bidrag.
Et stortingsvedtak fra 1959 slår fast at «Norge ikke vil tillate salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig eller krig truer, eller til land hvor det er borgerkrig», skriver NTB.
Både Høyre og Venstre mener Norge må sende våpen til Ukraina.
Venstres Guri Melby synes det er bra at regjeringen åpner opp for å sende militært utstyr av typen B-materiell, det vil si skuddsikre vester og hjelmer, men mener Norge også må kunne sende våpen slik Ukraina ber om.
– Dette vil vi følge opp videre, sier Melby.
Venstre landsstyre sa søndag kveld ja til at Norge skal sende våpen til Ukraina. Melby peker på at lovginingen som har hindret Norge i å sende våpen til land i krig, gir en åpning for å gjøre andre vurderinger i dagens situasjon.
Høyres utenrikspolitiske talsperson Ine Eriksen Søreide er positiv til det som søndag kveld kom fra regjeringen. Men hun ber om at regjeringen raskt vurderer om Norge skal gjøre som våre allierte Danmark og Tyskland og sende våpen til Ukraina.
– Vi har etterlyst kraftfulle tiltak og det er bra det som kommer i dag. Det er viktig at de vil sende militært utstyr som beskyttelsesutstyr, men regjeringen åpner jo også for å sette vedtaket fra 1959 til side, det som i dag forhindrer å sende våpen til land i konflikt. Den vurderingen må gjøres raskt, sier Søreide.
Hun sier Høyre i så tilfelle vil støtte regjeringens beslutning:
– Og jeg tror regjeringen vil få støtte fra flere partier om å sende våpen til Ukraina.
Søreide, som var både forsvars- og utenriksminister i Erna Solbergs regjering, tror det mest aktuelle kan være defensive våpen.
– Men det vil avhenge av hva Ukraina selv ber om og hva som er tilgjengelig i Norge, sier Søreide.
Den svenske regjeringen har vedtatt et forslag om å sende militært utstyr, blant annet 5.000 panserskudd, til Ukraina, melder statsminister Magdalena Andersson. Danmark har besluttet at de sender våpen. Den danske regjeringen er klar til å sende våpen til Ukraina, i form av 2.700 panservernvåpen. Det meddelte statsminister Mette Frederiksen på en pressekonferanse søndag kveld.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.