Regjeringen vil ikke kreve at oljeselskapene forsyner alle feltene på Utsira-høyden i Nordsjøen med kraft fra land, melder NTB.

– En områdeløsning for kraft til land til Sverdrup og de andre nye feltene i nærheten, har vist seg å bli flere milliarder kroner dyrere enn tidligere antatt, skriver Olje- og energidepartementet i en epost til NTB.

I eposten går det fram at oljeselskapene gis anledning til å vurdere alternative løsninger «som gir muligheter for en best mulig kraftløsning basert på kost-/nyttevurderinger for Sverdrup og området som helhet».

- Bryter med forutsetning
OED mener dette er i tråd med hva regjeringen tidligere har signalisert, men daglig leder Marius Holm i miljøstiftelsen Zero er uenig.

– Forutsetningen om elektrifisering av hele området har ligget fast siden feltene ble funnet for fire år siden, sier han til NTB.

Olje- og energidepartementet understreker at Sverdrup skal drives med kraft fra land fra produksjonsstart i 2019, men Holm tviler på at hele energibehovet blir dekket.

Han mener regjeringen gir oljeselskapene en fullmakt til å velge det aller dårligste klimaalternativet for utbyggingen av Utsira-høyden

– Beslutningen øker Norges klimagassutslipp med oppunder 900.000 tonn, en økning på nesten 2 prosent, og nesten like mye som gasskraftverkene som tidligere var en brennhet politisk sak. Utslippsøkningen tilsvarer 400.000 personbiler, eller de samlede utslippene i hele Oslo, sier Holm.

- Stryk
Olje- og energidepartementet understreker at kraft fra land skal vurderes av selskapene ved alle nye utbygginger på norsk sokkel. Dette er ikke godt nok, mener Zero.

– All erf#229 tilsier at det nærmest er umulig å komme senere med krav om elektrifisering når forurensende gassturbiner først er installert, sier Holm:

– Tord Lien første eksamen som statsråd er ikke bestått, når han lar oljeselskapene diktere sine egne rammevilkår. Saken tyder på at oljeforvaltningen er utenfor demokratisk kontroll, når sluttresultatet så til de grader er i strid med gjentatte stortingsvedtak, fortsetter han.

Zero-sjefen mener beslutningen svekker klimaforliket kraftig og alene spiser opp effekten av alle andre klimatiltak den nye regjeringen har varslet.

– Slike vedtak binder oss til forurensende løsninger i mange år, og gjør jobben til klimaminister Tine Sundtoft nesten umulig. Andre sektorer vil få en økt belastning, når fullt gjennomførbare klimatiltak i oljeindustrien droppes.

Les også:
Oljedirektøren spår fortsatt skyhøye oljeinvesteringer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.