Regjeringen opphever forbudet mot bonusprogrammer i innenriks luftfart, opplyser fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) til NTB torsdag ettermiddag.

Fikk to måneder på seg
Eftas overvåkningsorgan Esa sa 19. mars i år at det norske forbudet mot bonuspoeng på flyreiser innenlands er i strid med EØS-regelverket. Hvis ikke Norge fulgte opp Esas uttalelse i løpet av to måneder, kunne bonussaken ende i Efta-domstolen, het det i en melding fra Esa den gangen.

I dag, to dager før fristen, ble altså bonusforbudet opphevet.

I februar i år overrasket SAS med å gjeninnføre bonuspoeng på bedriftsreiser innenlands. I mars håpet SAS-direktør Eivind Roald å kunne tilby de reisende bonsupoeng på innenlandsflyvninger på 17. mai.

- Det kan det jo bli, men det blir opp til myndighetene. Det er en gjeldende forskrift i dag, og vi kommer ikke til å utfordre den så lenge den gjelder, sa Roald til Dagens Næringsliv 20. mars i år.

LES OGSÅ: SAS innfører bonuspoeng i Norge

Mener konkurransesituasjonen tillater oppheving
Fornyingsminister Aasrud mener forbudet har fungert etter planen.

- 11 år med bonusforbud i luftfarten har virket. Bonusforbudet har vært viktig for å sikre etablering av mer enn ett flyselskap i Norge, og for å opprettholde konkurransen i luftfarten, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud i en pressemelding fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) torsdag ettermiddag.

I pressemeldingen skriver FAD at regjeringen at den deler bekymringen som Konkurransetilsynet har uttrykt for konkurransen i luftfarten, og særlig i distriktene, når bonusforbudet oppheves.

«Men i dag er det to store aktører i det norske markedet, og konkurransesituasjonen er mer robust enn da forskriften ble innført i 2007», skriver FAD.

«Konkurransetilsynet skal likevel følge markedet nøye. Tilsynet blir bedt om å vurdere å pålegge flyselskapene opplysningsplikt knyttet til bruken av bonus­programmer. Forbudet mot misbruk av dominerende stilling sammen med Konkurransetilsynets myndighet til å etterforske og kreve opplysninger gir tilsynet verktøy for å sikre at ikke flyselskapene fristes til konkurranseskadelig bruk av bonusprogram», heter det i meldingen.

- Regjeringen mener derfor at det nå er riktig å oppheve bonusforbudet og falle tilbake på de alminnelige virkemidlene i konkurranseloven. Vi vil vurdere virkemiddelbruken på nytt dersom markedsutviklingen tilsier det. Regjeringen er ikke enig med ESAs rettslige vurderinger om at bonusforbudet er i strid med EØS-avtalen, sier Aasrud.

Regjeringen opplyser samtidig at den vil utrede muligheten for å lovregulere at bonuspoeng som opptjenes i arbeidsforhold tilfaller den som betaler for reisen, normalt arbeidsgiver.

«Formålet med en slik utredning vil være å undersøke om det kan redusere den administrative byrden med å håndheve skatteplikt av privat bruk av bonuspoeng opptjent på tjenestereiser samt eventuelle negative konkurransemessige virkninger av å oppheve forskriften», heter det i pressemeldingen.

LES OGSÅ:

SAS innfører bonuspoeng i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.