Eksportkreditt Norge AS blir navnet på det nye statlige selskapet for eksportfinansiering. Fredag vil regjeringen foreslå en egen lov overfor Stortinget (eksportkredittloven) om at selskapet som skal forvalte ordningen med offentlig støttede eksportkreditter.

- Eksportkreditt Norge opprettes for å sikre et robust og konkurransedyktig eksportfinansieringstilbud for norsk næringsliv. Lånene finansieres av staten, slik at kundene vil være sikret lån også i situasjoner hvor kapitalmarkedene ikke fungerer. Alle søkere som oppfyller kravene vil få tilbud om lån, sier næringsminister Trond Giske i en melding fra Nærings- og handelsdepartementet torsdag.

Fryktet for milliardkontrakter
DN.no avslørte i august ifjor at EUs nye kapitalkravdirektiv vil redusere den maksimale grensen for lån som den norske kredittinstitusjonen Eksportfinans kan yte til én enkelt kunde, fra syv til 1,4 milliarder kroner. Grunnen er at eksponeringer med bankgaranti må vektes med 100 prosent, mot tidligere 20 prosent.

Offshore- og shippingnæringen fryktet at reduserte lånemuligheter ville føre til tapte kontrakter i utlandet og tapte arbeidsplasser i Norge.

19. oktober 2011 forlenget Finansdepartementet et midlertidig unntak fra direktivet for Eksportfinans til slutten av 2012, men regjeringen understreker at et varig unntak ikke er mulig til tross for at institusjoner med lignende oppgaver i flere EU-land har unntak.

«Alle» får tilbud
Eksportkreditt Norge vil bli organisert som et statsaksjeselskap og være operativt fra 1. juli 2012.

Selskapet vil ivareta hele prosessen knyttet til salg, søknads­behandling, tilsagn, utbetaling og oppfølging av lån, ifølge meldingen fra regjeringen.

Utlånene skal stå på statens balanse og selskapet vil få dekket sine driftskostnader gjennom årlige bevilgninger på statsbudsjettet. Alle låntakere som oppfyller kriteriene vil få tilbud om lån, og det fastsettes ikke en øvre ramme for enkeltengasjementer.

Overtar tidligere ansatte
I fjor gikk staten inn i en avtale med tidligere Eksportfinans' ansatte om å jobbe i det nye selskapet, dette for å sikre høy kompetanse innen eksportfinansiering fra første dag. De som ble tilbudt jobb i enheten har akseptert tilbudet.

- Det er gledelig at de av Eksportfinans ASAs ansatte som tidligere forvaltet den statlige eksportfinansieringsordningen, har takket ja til tilbud om jobb i Eksportkreditt Norge. Det er viktig for kontinuiteten overfor næringslivet, sier Giske.

Departementet har oppnevnt et interimsstyre som har ansvar for å lede det praktiske arbeidet med etableringen av selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.