Regjeringen legger torsdag kveld frem sin kompensasjonsordning for bedrifter som har opplevd minst 30 prosent omsetningsfall i forbindelse med koronakrisen.

– Kompensasjonsordningen vil gi hjelp til de som er økonomisk hardt rammet av virusutbruddet og bidra til at levedyktige bedrifter kan komme seg gjennom krisen. Dette er viktig for å unngå unødvendige konkurser og bevare arbeidsplasser sånn at folk fortsatt har en jobb og gå til når vi skal ta hverdagen tilbake, uttaler finansminister Jan Tore Sanner på pressekonferansen.

Pakken skiller mellom de som er pålagt og stenge, og de som ikke er det. For begge gjelder en nedre grense på 5.000 kroner, og for sistnevnte er det en egenandel på 10.000 kroner.

  • Bedrifter som er pålagt å stenge vil få dekket inntil 90 prosent av sine uunngåelige faste kostnader per måned.
  • Bedrifter som ikke er pålagt å stenge vil kunne få 80 prosent av sine faste kostnader dekket.

– Justeringsfaktoren på henholdsvis 90 prosent og 80 prosent er et tydelig signal til huseiere, gårdeiere og andre som innkrever kostnadene fra bedriftene om at disse også må ta en del av regningen, sier finansministeren.

Håper bedriftene vil kunne søke etter påske

Det er flere unntak fra støtteordningen, inkludert foretak som faller under andre ordninger. Pakken må også godkjennes i Stortinget og av ESA, organet som sørger for at Norge følger reglene i EØS-avtalen, før den kan tre i kraft.

Finansministeren opplyser på torsdagens pressekonferanse at regjeringen tar sikte på å ha søknadsportalen klar den 17. april, slik at bedriftene vil kunne søke krisehjelp etter påske.

Dermed vil kompensasjonen for tapte inntekter i mars kunne være på konto i løpet av måneden.

– Redder norsk næringsliv fra sikker død

Ordningen skal i utgangspunktet gjelde for mars, april og mai 2020. Finansministeren har varslet Stortinget at pakken vil koste minst 20 milliarder kroner i måneden.

Pakken tas godt imot av representanter for næringslivet.

– Regjeringen har lyttet til våre innspill og redder nå store deler av norsk næringsliv fra en sikker død, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Virke.

De har, sammen med NHO, LO, Finans Norge og SMB Norge bidratt til å utforme pakken.

– Denne ordningen vil redde titusenvis av norske arbeidsplasser. Det gleder vi oss over i dag, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

– SMB Norge har blitt lyttet til. Vi som representerer tusenvis av små bedrifter rundt omkring i Norge er glad for at regjeringens krisetiltak for næringslivet nå også har kompensasjonsordninger som ivaretar disse, sier Olaf Thommessen, administrerende direktør for SMB Norge.

Automatisk godkjennelse

Godkjennelse av søknader vil i stor grad skje automatisk, forteller finansministeren, basert på kontroll opp mot ulike registerdata.

– Ordningen er basert på en stor grad av tillit, sier han.

Søkeren må kunne dokumentere tallene senere, og også få bekreftelse fra regnskapsfører eller revisor på at de oppgitte beløpene er riktig.

– Dette skal ikke være en skattegruve for useriøse aktører. Det vil bli ført kontroll i ettertid som kan føre til sanksjoner for dem som prøver å jukse, sier næringsminister Iselin Nybø.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen takket for samarbeidet da han talte under torsdagens pressekonferanse, men understreket at han håpet på flere forbedringer når Stortinget behandler saken. Strengere tiltak for å unngå misbruk av ordningen var en av tingene han trakk frem. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.