Forslaget om å gjøre plan- og bygningsloven enklere ble tirsdag behandlet i kommunal- og forvaltningskomiteen.

– Dette er første steg for å forenkle og effektivisere loven, seier komitéleder Helge Andre Njåstad (Frp). Stortinget skal behandle lovendringene 16. juni.

– Vi vil gjøre det enklere for folk flest. Nå kan folk bygge seg en garasje på egen tomt uten å måtte søke kommunen. Dette er en frihet som det har vært viktig for oss i Frp å gi innbyggerne, sier han.

KrF støtter ifølge Njåstad hele forslaget, mens Venstre støtter det meste av det. Dermed er det sikret flertall i Stortinget.

Komiteen foreslår i sin innstilling at folk heretter skal kunne oppføre frittliggende bygninger på inntil 50 kvadratmeter, som garasjer, uthus eller lignende, uten krav om kommunal saksbehandling eller nabovarsling, såfremt bygningen er i samsvar med plan- og bygningsloven.

Ifølge Njåstad vil en enklere lov spare kommunene for store administrative ressurser.

– Det er anslått at 20 prosent av tida går med til å behandle saker som nå blir løftet ut av søknadsplikten, sier han.

Komiteen foreslår også kortere behandlingstid av byggesaker og vil i tillegg snevre inn på naboers muligheter til å protestere.

Les også:
Vil ha 30 minutters budfrist ved eiendomskjøp
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.