Hvis Venstre fortsetter hardkjøret mot justisminister Anders Anundsen (Frp), går regjeringen av, sier Christian Tybring-Gjedde. Frp har mistet tålmodigheten med støttepartiene, ifølge ham.

– Hvis Venstre fortsetter å herje på denne måten, blir ikke denne regjeringen sittende stort lenger, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde til Klassekampen.

Han advarer mot å gjøre alvor av truslene om å stille mistillitsforslag

– Gjør de det, vil det automatisk føre til at hele regjeringen går av. Alt annet er useriøst. Da vil det ikke lenger eksistere noen samarbeidsavtale, sier han.

– Vil bety slutten

Valgforsker og NTNU-professor Anders Todal Jenssen er enig med Tybring-Gjedde og sier et mistillitsforslag mot Anundsen vil bety slutten for regjeringen.

– Vi har ingen tradisjon i Norge for mistillitsforslag som bare rammer en enkelt statsråd. Praksisen har vært at statsministeren stiller seg og sin regjering bak statsrådene. Vel vitende om at et mistillitsforslag vil felle både regjeringen og samarbeidsavtalen, tror jeg ikke Venstre kommer til å fremme det med det første, sier han til Klassekampen.

Frustrasjon og sinne

Sinnet mot justisministeren hos regjeringens to støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) har økt i styrke etter høringen i asylbarnsaken på Stortinget fredag.

Venstre hadde en rekke fylkesstyreårsmøter i helgen. Flere av dem valgte å komme med svært kritiske uttalelser til statsråden. Både Troms og Rogaland Venstre vedtok likelydende uttalelser om at de ikke lenger har tillit til justisministeren.

Også i Kristelig Folkeparti er det stor frustrasjon.

– Ingenting av det som har kommet fram, tyder på at Anundsen har gjort noe i skriftlig form for å ivareta asylbarnavtalen. Jeg reagerer også på at han legger skyld på underliggende etater. Mitt signal til stortingsgruppen er at jeg ikke skjønner at det går an å ha fortsatt tillit til ham etter dette, sier leder av KrFs fylkestingsgruppe i Akershus, Lars B. Salvesen, til NTB.

 

Les også: Tetzschner: – Utspørring nærmet seg utskjelling

Hordaland Venstre ber om at Anundsen byttes ut  

Se video: Her flyr havørnen avgårde med fotografens kamerautstyr(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.