- Det var jeg helt sikker på at jeg ville, sier Ingvil Smines Tybring-Gjedde (50), om spørsmålet hun fikk for noen dager siden om å bli statssekretær i Olje- og energidepartementet.

Inn i regjeringskontorene kommer dermed ektefellen til en av Fremskrittspartiets sterkeste kritikere av regjeringssamarbeidet, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde. Den andre sterke kritikeren, Per Sandberg, har partileder Siv Jensen tatt inn i regjeringen som fiskeriminister.

- Stilner du Christian Tybring-Gjedde, som har vært en av de sterkeste kritikerne, ved å gi kona statssekretærjobb?

- Den beskrivelsen er jeg helt uenig i. Hun har lang fartstid i Innovasjon Norge og vil styrke laget rundt Tord Lien. Han har lenge ropt om hjelp. Nå får han det, sier Jensen.

- Christian er Christian

For fire år siden sto ekteparet Tybring-Gjedde frem i et intervju på NRK Dagsrevyen og fortalte om trusler i etterkant av terrorangrepene 22. juli. Hun forsvarte da ektemannen mot det hun mente var rasist-anklager.

Nå er hun opptatt av å være politiker selv, ikke å snakke om mannen.

- Å være konen til en politiker er noe helt annet enn å være politiker selv. Christian er Christian og meg er meg. Det er 2015, og vi er selvstendige individer. Der jeg er nå, har jeg kommet på selvstendig grunnlag, sier hun.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde er organisatorisk nestleder i Oslo Frp og leder av lokallaget på Frogner.

Hun er utdannet fra Handelshøyskolen BI og forteller at hun har jobbet med olje- og energisektoren det meste av sitt yrkesaktive liv.

 

Vind og solceller

Nå skal hun drive med politikk innenfor et område som står foran store endringer.

- Jeg synes det blir veldig, veldig spennende, ikke minst med den situasjonen vi har i næringen nå og med nye rammebetingelser fra Parisavtalen, sier Tybring-Gjedde.

- Norsk teknologi er verdensledende, og det er mye teknologi fra petroleum som er overførbar til forbybar. Departementet er mye mer enn olje- og gass. Det er også vann, vind og solceller, sier Tybring-Gjedde.

Hun kommer fra en jobb som sektoransvarlig for olje og gass i Innovasjon Norge.

Om statsråd Tord Lien vil være en bedre eller dårligere sjef enn Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth, vil Tybring-Gjedde ikke ha noen mening om.

Les også:

Årets siste kræsjtest

Nytt fall i oljeprisen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.