Høyre har sikret seg makten i Oslo i hvert valg siden 1995, men meningsmålinger viser at Oslos profilerte ordfører, Fabian Stang (59), kan sammen med byrådsleder Stian Berger Røsland miste jobben ved høstens valg. Nå ber Stang rikspolitikerne slutte å bråke for åpen scene.

– Partilederne må slutte å krangle. Den borgerlige regjeringen tåler ikke mer kaos, sier Stang.

Investor Christen Sveaas (58) uttalte til DN tirsdag at han frykter at regjeringspartiene styrer mot valgnederlag, hvis ikke konfliktnivået dempes. Også Fabian Stang mener tilliten mellom de fire borgerlige partiene forvitrer hvis ikke språkbruken og aggresjonsnivået dempes.

– Det høye støynivået sliter på regjeringssamarbeidet og rammer alle de borgerlige partiene. Jeg tror velgerne er lei seg over at det er de negative sakene som vinner oppmerksomheten. Den borgerlige regjeringen produserer løsninger på løpende bånd, men de drukner i konfliktene, sier han.

Gir regjeringen skylden

Fabian Stang er bare én av Høyres mange ordførere og byrådsledere som står i fare for å miste sine posisjoner til høsten. Siden 2011 har Høyre styrt syv av Norges ti største kommuner: Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Tromsø, Drammen og Bærum. Akkurat nå ligger Ap an til å bli største parti i alle unntatt Bærum, viser en kartlegging VG foretok på bakgrunn av lokale valgmålinger i januar. Fra før styrer Ap tre av Norges ti største kommuner: Trondheim, Fredrikstad og Sandnes, hvor Ap ligger an til å befeste sin posisjon som største parti.

Fabian Stang gir bråket blant partitoppene på riksplan skylden for at situasjonen ser dyster ut et halvt år før valget.

– Jeg tror vel ikke de dårlige meningsmålingene skyldes at folk i Oslo er veldig misfornøyde med Høyre i Oslo. Det er nok heller rikspolitikken som spiller inn, sier Stang.

Han mener de borgerlige stortingspolitikerne må bli flinkere til å inngå kompromisser.

– De fire borgerlige partiene på rådhuset har lært seg å ha is i magen, og svelge kameler – så lenge totaliteten i politikken blir god, sier Stang og legger til:

– Vi har hatt et godt borgerlig samarbeid på rådhuset i snart 20 år. I de tilfellene der partiene taper en sak, klarer de å ergre seg over dette i stillhet.

Anders Todal Jenssen, professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, tror konfliktene mellom KrF og Frp på riksplan kan påvirke høstens kommunevalg.

– Det er for eksempel lite sannsynlig at lokalpolitikere i KrF og Frp vil samarbeide tettere etter kommunevalget. Denne typen borgerlige allianser vil møte liten forståelse sentralt i KrF, sier han.

Jenssen mener samarbeidsrelasjonene i regjeringen ikke er gode for øyeblikket.

– Erna Solberg skal ha ros for at hun klarte å samle de borgerlige partiene i en blokk, men de store motsetningene mellom partiene har ført til at samarbeidet slår sprekker. Om dette vil slå negativt ut for Høyre i kommunevalget, er jeg usikker på.

Bergen-ordfører Trude Drevland frykter ikke for oppslutningen lokalt på grunn av bråket. Foto: Paul S. Amundsen
Bergen-ordfører Trude Drevland frykter ikke for oppslutningen lokalt på grunn av bråket. Foto: Paul S. Amundsen (Foto: Dagens Næringsliv)
Bergens ordfører Trude Drevland frykter derimot ikke at borgerlig krangel på riksplan skal ødelegge for valget til høsten.

– Jeg er kanskje mer fryktløs enn min venn og kollega Fabian Stang. Det er klart uenighetene også vil kunne prege lokalvalgene, men jeg er overbevist om at bergenserne vil stemme for et styringsalternativ de kjenner og som de vet kan styre Bergen. Det er dette lokalvalgene handler om, sier Drevland.

Det høye konfliktnivået i regjeringen tilspisset seg før helgen, da Frps nestleder Per Sandberg gikk til angrep på de andre partienes innvandringspolitikk. Sandberg kom med uttalelser om at KrF har et ansvar for at unge mennesker slutter seg til terrororganisasjoner som massakrerer kvinner og barn. I etterkant har Sandberg beklaget uttalelsen, samtidig som han har kommet med nye uttalelser som har provosert KrF. Stang håper Sandberg-uttalelsene har skapt et vendepunkt i rikspolitikken.

– Jeg velger å se positivt på ting, og tror det overtrampet som Sandberg gjorde får de andre borgerlige partiene til å legge om tonen. Ingen vil få økt oppslutning med dagens taktikk, sier Stang.

Klar for valgkamp

Både i Bergen og Oslo er det jevnt mellom de røde og blå blokkene. Stang legger ikke skjul på at det blir en spennende valgduell:

– Jeg er klar for valgkamp, og tror det kommer til å bli veldig spennende, sier Stang og er sikker på at Høyre vil gå av med seieren:

– Vi har de beste kandidatene og den beste storbypolitikken, sier han.

Les hele avisen her.

 

 

Les også: Mener Sandberg bryter samarbeidsavtalen


 

Sinne med Sandberg

 

Hareide aksepterer Siv Jensens beklagelse
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.